UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Exploracions a Sabarin

17 julio 2015 per uecbarrancs

NOVA GALERIA A SABARIN II

GALERIA DE LA SERP

El passat diumenge vam anar a explorar una de les incògnites de la cavitat. Vam ser tres membres de la U.E.C. Tortosa: Vicente, Sarai i Cantero.

La incògnita estava situada dins la cavitat, quan trobes les aigües per banyar-te al riu del 22 de setembre. És a la dreta, on hi ha un pas evident i prou ampli abans de banyar-te, tot i que després s’estreteix. Un cop desobstruït, es continua pel meandre paral·lel al riu del 22 de setembre, on es va guanyat altura progressivament. En aquest lloc es va desobstruir un altre pas, fins el punt de veure noves formacions. La sala que s’entreveia tenia un eco que podia donar lloc a una sala més gran.
L’últim forat desobstruït dona pas al riu i té una saleta superior on també hi ha un altre forat que té un volat de 3’5 metres aproximadament. Aquest també dóna al riu.  En aquest punt es deixarà una corda amb nusos per pujar i evitar mullar-se.

A la dreta d’aquests forats desobstruïts hi ha un passadís ascendent d’uns 15 metres, on ja es poden observar columnes i vàries formacions. És una zona terrosa, a causa de les inundacions. Superat aquest passadís es troba la Galeria de la Serp.

La galeria de la Serp té un recorregut de 35 metres aproximadament (comptant part del passadís) amb una altura de 4 a 5 metres.
Després de compartir aquesta nova descoberta, farem un breu resum de les exploracions fetes en aquesta cavitat després de varis treballs d’exploracions i topografies.
S’han realitzat dues escalades artificials. La primera d’uns 35 metres prop del llac del Barquer, per Joan Tiron i Toni Serrat, on finalment el sostre s’estretia considerablement. La segona escalada de 30 metres es va fer a la sala Catalunya per Albert Albesa i Carlos Cantero, on es va arribar a un balcó amb un petit llac.

Després es va equipar el pou final, on hi ha una cascada temporal, on sempre cau un rajolí d’aigua fins una diaclasa que absorbeix aquesta aigua. En aquest punt, la direcció de l’aigua canvia en el sentit invers, aquí és on queda un pas per desobstruir.
També cal enumerar els sifons de la cavitat. Aquesta consta del primer sector sifonable temporal de 30 metres, en el qual hi trobem 5 passos sifonables. El primer que es va desobstruir donava al llac, però abans d’arribar trobem una corda descendent que porta a la sala de la Llum, on un pas enroscat però còmode et baixa fins al llac superant el primer sifó. El segon sifó està després d’un pas de 15metres. El tercer sifó ens porta al pas de l’Arc. El quart sifó s’obre amb 3 o 4 metres de gatera amb descansos de petites sales fins el Pas de l’Implant. I, per últim el cinquè sifó surt a la Sala Catalunya.


Actualment, la cavitat fa 120 metres de profunditat i 1.200 metres de recorregut. L’època més adequada és l’estiu, depenent de l’època de pluges, ja que a partir del segon sifó no és pot passar. Al riu del 22 de setembre es recomana portar-se el neoprè i canviar-se abans d’entrar al riu.
CARLOS CANTERO


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *