UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Cova del Moreno

28 noviembre 2018 per Vicent

El passat diumenge 25/11/18, amb l’intenció de posar en pràctica el coneixements adquirits al curs de Topografia 3.0 al que vaig assistir, vam decidir anar a fer la topo de la Cova del Moreno o com la van anomenar al 2010 els nostres companys, Cova de la Pallisa d’en Polit.

Sala de l’Embut

Es tracta d’una cova amb un desnivell de 4m i un recorregut de 46m, essent els obstacles més grans les seves gateres, no sent necessària la corda a cap puesto.

Albert superant les gateres

Descripció: Per una boca de mitjanes dimensions accedeixes a una galeria formada per la conjunció de tres sales alineades. Al fons de la tercera cambra i per una gatera molt estreta en forma de finestra, es pot accedir a una nova sala situada una mica per sota del nivell de la galeria d’entrada. En un racó d’aquesta i per un pas encara més estret, que es va desobstruir al 2010, es pot accedir a tres sales més; dues d’elles amb planta cilíndrica i en forma d’embut col·lector i una altra amb moltes arrels dels arbres de la superfície que estan cobertes de calç.

Sarai a la Sala de les Arrels

Situació: Anant per la pista principal de la Mola de Catí, poc abans d’arribar a l’Avenc dels Mamelons, hi ha una corba a la dreta. Just passada aquesta, a l’esquerra s’inicia el camí de les Puntes de Polit, el qual cal seguir fins al final. Des d’aquest punt cal caminar poc més d’un centenar de metres en direcció N, fins trobar un barranc que baixa de la Mola en direcció NE ‘ SO. Caldrà travessar-lo i anar pujant pel vessant dret, fins poc abans d’arribar a la zona plana superior per trobar la cova.

Track Cova del Moreno de Lluis Mª 

Història: Cavitat coneguda d’antic i que sembla havia estat habitacle dels antics llenyataires que fa molts anys treballaven per la zona, ja que en el primer tram de la cavitat es troben restes d’una pallissa i altres objectes. També sembla cementiri voluntari d’algunes cabres hispàniques, podent observar alguns esquelets d’aquest animal en posició de repòs.

1ª Topografia 1982

La primera referència espeleològica que tenim és de la visita dels membres de la SIRE ‘ UEC Tortosa (després Espeleo Club Tortosa) del 9 de setembre del 1982, durant la qual van fer una topografia que havia restat inèdita fins ara. La cavitat estava pràcticament en l’oblit fins que va ser retrobada el 18 de setembre del 2010 per membres de la Secció d’espeleologia i barrancs de la UEC ‘ Tortosa.

Croquis 2010

Davant el desconeixement de l’antiga exploració, decideixen rebatejar-la com a Cova de la Pallissa del Polit i a més practiquen una dura desobstrucció que els permet descobrir tres sales inèdites, tot fent un croquis de tota la cavitat.

Topografia de la Cova del Moreno 2018

 

Topografia 25/11/2018: Sarai Ramirez, Albert Ortiz i Vicent Barraquet

Fotos: Vicente Barraquet

Descripció, història i track: Lluis Mª Maso Pàmies

Una respuesta a “Cova del Moreno”

  1. Rafael Solanas Garriga dice:

    Com antic menbre de la SIRE de la UEC de Collblanc, en congratulo de llegir aquet magnific reportatge i comprobar que seguim endevand. Salut i Força. Rafel Solanas.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *