UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

FORAT DEL RIU ALGARS

2 agosto 2014 per uecbarrancsFeia 15 anys que ningú no entrava al forat del riu Algars amb 2.000 metres de recorregut.


Un dels obstacles era el III Sifó, amb 80 mil litres d’aigua i en forma d’V, 10 metros de fondària i 10 metres a la part oposada.
Fa més de 8 anys que he intentat encebaments solitaris i comprendre la hidrologia de la cavitat. Desnivells a mesura que l’aigua baixava del III Sifó, que va a parar abans del II Sifó i per un forat es perd l’aigua en una planta inferior.
Però el forat no dona tant com el caudal que baixa de la manega encebada, llavors s’ompli d’aigua però, pel lateral esquerre i mullant-se fins la cintura i amb el cap catxo es pot passar molt be. Encara que si no coneixes  la hidrologia de la cavitat, fa molt d’efecte. He estat alguns dies abans fent l’encebament del III Sifó, amb una mànega de 50 centímetres de diàmetre i aixetes al cap i un empalme central. S’ha d’estar molt atent ja que si es desenceba i ha baixat molt el nivells de l’aigua no es pot tornar a encebar , ja que del cul del sifó al forat hi ha molt poc desnivell i s’ha d’anar baixant el tub fins el final del III sifó.
Però be, tota aquesta historia ja no ens fa falta, ja que hi ha muntat un passamà recuperable pels dos caps.
1.- Introdueix el tub fins el final del III Sifó, així encebant-lo i ens anem i tornem al cap de dos dies, i ja estarà vuit el III Sifó.
ES ESPECTACULAR QUAN TE’N DONES COMPTE, TOT ERA PLE D’AIGUA.
Arriba el gran dia, Oscar, Rafel, Carlos i els germans Lluis i Jesús Almela,  vam entrar càmeres fotogràfiques i un focus molt potent per filmar un vídeo, vam entrar, superem el III sifó, en busca del Llac IV, una zona en molta formació i un gran atractiu. Continuem dins un tub llarg i còmode,  superant la diàclasi i el pas de l’estrep, que està en prou bon entat i arribem al Sifó de les Pontos,  molt bonic en aigua pels garrons, avancem per la zona de les graves fins arribar al pou dels nusos, (la corda del qual està en prou bon estat). Ens endinsem  per les rampes del fang, trobem el Llac VI amb molt poca aigua, ja que el riu no està actiu. Arribem al pou de l’escalada que puja uns 50 metres +-, està instal·lat en corda fixa però no pugem ja que no portem l’equip (un altre dia serà) continuem per uns passos una mica rastreres i a dins.
Trobem el sifó terminus 82, queda a la dreta, es una fissura estreta, però em d’entrar natros…
Continuem fins el final, que es una saleta plena de fang, perquè s’ompli tot d’aigua i va filtrant per avall essent impassable.
És una cavitat molt perillosa ja que tota és un tub de pressió en èpoques de pluja.
 No s’ha d’entrar mai quan la meteo anuncia aigua, ni en temps inestable.
La cavitat es bastant còmoda, llevat d’algunes grimpades i desgrimpades amb una mica de grau.

En 4 Hores es pot passejar tota la cavitat tranquil·lament i sense neoprens ni material.

2 respuestas a “FORAT DEL RIU ALGARS”

 1. Anònim dice:

  Felicitats i Enhorabona per conseguir buidarlo, se perfectament les dificultats, entrebancs i hores que cal invertir per fer-ho i conseguir que finalment funcione. He entes que has ficat un passama recuperable per poder baixar al fons la manguera y axi poder tornar-lo a buidar quan es reompligue despres d'una llevantada? Si es aixi, perfecte dons el que es va ficar fa mes de 20 anys era massa sentzill i finalment l'aigua el va trencar i va quedar inoperant per poder baixar la manguera.
  Si teniu intencio d'entrar al sifo terminus 82 us puc explicar la problematica que te i com intentar afrontar-la (Si mes no , el que jo feia per poder entrar) Es un conducte mol estret i exigent, pero continua i es la principal aportacio d'aigua quan la cavitat entra en Trop-Plein. Repeteixo enhorabona i cal aprofitar abans que vingue una llevantada ja que despres les graves queden inundades mes de 6 mesos.
  Carlos Martinez

 2. Anònim dice:

  Enhorabona a tots, no fa ni 15 ni 20, sinó que en fa 30 anys que no es buidava el Sifó III. Al febrer de 1.982, vàrem tindre l'atrapament per l'aigua de Sisco Gevalli. Després vam estar dos anys més batallant al Sifó Terminus 82. Aquest pas, és la continuació de la cavitat. Sols entrava Carlos Martinez amb una tècnica molt depurada de buidatge de micro-sifons que ell us pot explicar. Si continueu treballant, les xemeneies per damunt de les graves, són un altre lloc a revisar.
  Heu obert de nou la porta d'una de les joies espeleològiques dels Ports. Si ho publiciteu, recordeu a tothom dels perills de la cavitat i del rapit que entra en càrrega. El nostre incident, va ser per culpa de Sifó I, que ara es curtcircuita per la boca artificial. Un atrapament més enllà del Pou de la Diaclasa i les Graves, pot tindre conseqüències molt greus. Els espeleo-supervivents de les 1ers.exploracions, estem a la vostra disposició per ajudar-vos en el que convingui. Si el cable està en bones condicions, tenim el material telefònic per enllaçar la boca amb la punta.
  Adolfo Algueró

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *