UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

LA U.E.C a la “Sima de la Cornisa”

1 octubre 2014 per uecbarrancs

La 2ª cavitat d’Espanya amb més desnivell -1.509 metres i la 8ª més fonda del mon.
Tot això es un projecte d’una gent de Toledo.
“17 Picos i 17 Simas”, el nom ho diu tot, el pic més alt de cada comunitat espanyola i l’avenc més profund de cada comunitat espanyola.
En aquesta ocasió la U.E.C. de Tortosa va com a col·laboradora. Però em tingut l’honor d’entrar els primer per instal·lar la cavitat i transportar molt de material.
Dia 5/8/2014.
Arranquem de Tortosa direcció a Castelló on ens trobem en Dani (Espeleo Club Villareal) i Luis Almela (Espeleo Club de Castelló) i Carlos Cantero (U.E.C. de Tortosa.)
Passem a prop de Valencia per recollir a Nando Piera de la Politècnica de Valencia.
Arribem al Pàrking de “Caben Remonya” província de Lleó “Picos de Europa”, carreguem unes grans motxilles i a buscar el Refugi “Collado Jermoso”, temps estimat 2’25 hores, ens preparem, plantem les tendes i a descansar.
Dia 6/08/2014.
Ens despertem prompte, esmorzem i preparem l’atac. Decidim fer dos grups 1er. Nando i Dani. 2º Luis i Cantero. Ja que s’ha d’arreglar la instal·lació dels primers pous i traginar molts aliments, butà, etc.
El 1er grup ataquen l’avenc instal·lant fins el pou del Bebe -95 metres, havent deixat petates en aquest punt.
Natros. Grup 2on. Tornem a baixar al pàrking de “Caben Remonya”, a carregar les grans i pesades saques i cap al Refugi “Collado Hermoso” amb un total de 5 Hores, descansem i a fer unes birres al Refugi esperant a Dani i a Nando.
Dia 7/08/2014.
A les 9’30 hores arranquem cap a la Cornisa, Torre de la Palanca + 500 metres de desnivell, em decidit agafar un petate amb material per equipar 200 metres que encara en queda molt al campament del refugi. Acabem muntant fins el “pozo Clandestino” cota -400 metres. Sortim de la cavitat a les 22’30 hores envoltats per una espessa boira. Alpinisme Pur. Temps estimat en la cavitat 12’50 hores. Baixem fins el Refugi 1 hora sopem i anem preparant els plans per al dia següent.
Dia 8/08/2014 Avui ens toca descans i el grup 1er al ataquer. Esperem un reforç i Alfonso Guardia Civil del Grup de Rescat GREIM-Sierra de Gredos conegut del Nando, arriba sobre les 15 hores i vaja tarda, plovent molt fort, sortien una barrancada per baix de la tenda, natros dins flipan, Nando i Dani van baixar petates.

Dia 9/08/2014
 A les 10’30 hores arranquem Luis, Alfonso i jo Cantero. Com anem tres, agafem dos petates del campament, cassoles i material per al bivac, sacs, esterilles, menjar, butà, etc.
A les 12 hores arribem a la Cornisa-Torre de la Palanca, 12’10 hores entrada a la cavitat, anem equipant i arribem al bivac, -500 metres, decidim no muntar-lo i arribar al bivac de -700 metres. Arribem a -700 metres a les 23’30 hores, Ha estat un dia dur però ens queda muntar el campament 45 minuts i anar a buscar aigua i sopar. El campament es munta en tela de paracaigudes i un plàstic al cul i a sobre, esterilles i butà al interior, per escalfar l’ambient, que fa fred i molta humitat, anem a dormir a les 23’30 hores.
Dia 10/08/2014.
Ens despertem a les 11’45 hores i esmorzem bé i a les 12’45 arranquem, i anar pujant, hi han tirades bastant llargues, 80, 70, 60 etc… Com en deixat garrafes a les xorreres d’aigua, anem bevent d’allí. 22’45 hores i ja estem fora i altre cop boira que als tres metres ja no es veu res. Remuntem els 60 metres que ens falten per arribar d’alt a la Cornisa – Torre de la Palanca, anem guiant-nos una mica per l’instin i algun reflectant que es veia de quan en quan. Arribem al Refugi i comentem la alegria en Nando i Dani -700 metres i campament muntat. Olé!
Dia 11/08/2014
Dia de descans i comiatdel nostre company Alfonso. Dinar de refugi i fotografia de la posta de sol. Vam demanar ajuda per traginar els petates a l’Exèrcit Español de muntanya que estaven fent practiques de muntanya per no van cedir, per provar-ho no costa res. Nando i Dani entraven per estar 2 dies, ens creuariem dins la cavitat i comentarem l’estat de la cavitat.
Dia 12/08/2014
Arranquem 11’30 hores agafem 1 petate gran i el partim per a 2, ja que sols anem 2 espeleòlegs i volem fer cota a -1.010 metres, estarem 3 dies. 13’10 hores entrada a la cavitat, arribem al Pozo Clandestino i allí trobem a Nando i a Dani, en un punt calent. QUE PASSA?. L’últim que va pujar se li va enrotllar la corda i no se’n va donar compte, feien falta 15 metres. El primer en baixar o va desembolicar i ja està tot arreglat, portaven 45 minuts en espera i desespera, pel cap d’ells va passar el pitjor. Tots content ens diuen que havien traginat material i 1 campament per a -900 van equipar uns pouets, però no trobaven la continuïtat i ens tocaria desmuntar un pou mes abaix. 17’40 hores arribem al bivac -700, anem a buscar aigua 30 minuts a les 19’30 a dormir, així avancem el rellotge biològic.
Dia 13/08/2014.
Ens despertem a les 8 hores mengem ben fort i a les 10’30 hores arranquem, prou carregats arribem a la capçalera dels pous, hi ha un equip per muntar 1 bivac a -900 metres, decidim no agafar-lo, anem baixant i s’ha de desmuntar un pou de 70 metres. Remuntem, parem i ens toca esbrinar per on continua. A base de buscar i intentant orientar-nos, ja que es la zona més complicada topogràficament parlant. Al final la trobem, un petit pas elevat i amagat. Anem baixant per petits pous i arribem a Pozo a Caballo 55 metres volats com quasi tots els pous. Ja que fer un pèndul de 15 metres de distancia, el problema és vore’l, vaix està a continuació el Pozo Nebuloso, no es veu res i molt carregats. Al final ho aconseguim trepen per un lateral i ja estem damunt de la Silla. Ens em desfondant molt buscant, corregint i arrossegant bastant de pes als pous que no eren correctes, 18 hores arribem a la Sala de los Bloques Derribados -850 metres hi ha una rampa de 90 metres que ens va donar bastant feina, la vam tenir que muntar en varies reunions amb Monti de 8mm. amb Taladro Einswell petit i bateries de Lipo Tot trucat amb més potencia mes forats i menys pes. Decidim pujar cap el campament ja que arribar a -1000 i pujar a -700 es podia fer però era molta tard. Deixem els petates per arribar a -.1010 i el petate del bivac de -900 a -800 tot prou preparat, a les 20’30 hores a dormir.
Dia 14/08/2014
7 hores ens despertem, el rellotge biològic funciona, així tenim més hores, si sortim aviat, 9’35 hores ens acomiadem del campament pensant si el tornarem a veure o no, aquesta era la intriga nostra. 15’10 hores arribem a la superfície de la cavitat un dia encantador, amb solet i clar, remuntem els 60 metres finals i baixem al Refugi 16’15 hores, El primer es anar a fer unes birres al Refugi, ens o em guanyat, el mono que s’esperigue. Comentem l’estat de la cavitat que es -850 metres i material per -1.010 i l’inventari del bivac a -700 metres. Nando i Dani van transportar petates d’alt a la boca de la cavitat.
Dia 15/08/2014.
Ens aixequem esmorzem pleguem trastets i ens acomiadem del del Refugi amb ganes de tornar a la Sima de la Cornisa 9’25 hores arranquem del Refugi “Collado Hermoso” cap al pàrking del cotxe i direcció fins a Castelló, parada a dinar 22’30 hores arribada a Castelló i Cristina la companya de Luis ens havia preparat el sopar molt bo, una dutxa i a dormir.
MAGRADARIA FELICITAR A LA GENT QUE HA PORTEIXAT PETATES. GRACIES A ELLS TOT PAREIX MÉS FACIL
17 PICOS 17 SIMAS, Que compligueseu les vostres il·lusions.
Sempre tindreu un Club Col·laborador U.E.C. de Tortosa

By Carlos Cantero

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.