UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

La U.E.C a -1000. SISTEMA SIMA GESM-SIMA DE LA LUZ

7 abril 2014 per uecbarrancs

Esta vegada la U.E.C. de Tortosa s’ha desplaçat al Sistema Sima G.E.S.M. – Sima de la Luz. La cavitat mes gran i profunda d’Andalusia amb una profunditat de -1.021 metres (-25 metres amb espeleobusseig) i de 10.429 metres de recorregut. (Possiblement el primer espeleòleg de les terres de l’Ebre a -1000)


 Dia 5/12/2013 Dijous.
 Varem arrancar de Castelló, Raúl Boix, Diego Belliure (Club Espemo) i Carlos Cantero (U.E.C. de Tortosa). Vam quedar a Manzanares per recollir a Pedrito (Madrid), conegut d’altres vegades, va ser un dels primers espeleòlegs espanyols d’anar a Kuvera Voronya (-2.100 la cavitat més profunda del mon), tot un Krac. Llavors es va unir Nando (politècnica València) Dani( Espeleo Club Villareal) i Vicent (Espeleoleg lliure sense pertànyer a cap club (antigament de la politècnica de Valencia). Vam arribar a Ronda, vam quedar amb el JEFE DE LA EXPEDICIÓ i un dels topògraf de la cavitat, Manu Guerrero. Vam acordar tot el que s’havia de fer i a dormir a l’Alberg Pangea (Ronda) tot un luxe i amb un bon descompte al ser amics d’en Manu. 

Dia 6/12/2013 Divendres.
7:00 Ens aixequem en moltes ganes ja que l’activitat es entretinguda i laboriosa. Arranquem cap a la “Venta del Navasillo” per trobar-nos a dos dels grans exploradors de la cavitat, Raul i Motchillo (Espeleoclub Pasos Largos) encara que també es fan dir (Espeleoninjas). Esmorzem ben fot, no se sap mai en l’estómac ple es va més relaxat i comencem a fer els preparaments de la sortida.  Material personal, aliments comunitaris, 200 metres de corda per canviar i material de topografia.
Ens fiquem en marxa a la Sierra de la Nieves, on ens toca obrir una valla del Parc Natural, natros tenim claus gràcies a Manu. Arribem al cim i deixem els cotxes amb el permís al vidre per a que els guardes el veigen i no ens puguen dir res.
Arranquem cap a la  sima -Raul, Motchillo, Nando, Dani, Vicent, Raúl Boix, Mota i Cantero- 45 minuts i estem a la sima GESM, un gran sumidero tot nevat i una petita entrada lateral, un pel més a dalt fins la cima de la Luz. Hora d’entrada 11:45 hores
Formem 3 equips. 1er equip ha de fer un desviador per evitar la cascada d’aigua al pou Paco la Torre. El 2on equip es queda a reparar el bivac de -500, s’encarreguen del menjar i del butano. El 3er equip canvien cordes que havien marcat el 1er equip, canvien 200 metres de cordes fins que s’acaba la corda.
Ens reunim tots al bivac de -750 metres, hem d’anar a buscar aigua per al bivac per a poder cuinar, ja que la bomba no funciona (20 minuts incloent-hi gateres). És molt curiós veure una bomba a -750 metres que funciona en contrapesos, espentejant l’aigua fins el bivac, però mai no ha tingut èxit. Bé a sopar i a dormir, fins demà.

7/12/2013 Dissabte
Ens aixequem sobre les 8:30-9:00 hores esmorzem fort i repartim feina que farem. Baixar a -1000 metres, reparar capçaleres, muntar algun passamà, topografiar una zona nova «Via Kukisha», amb uns pous nous de 20 metres amb 22 estacions topografiades, etc…
Remuntem cap el campament, i altre cop a buscar aigua per a sopar. El primer grup de 4 espeleòlegs puja a pernoctar al bivac de -500 així demà estarà tot més repartit.
El 2on grup ens quedem 5 espeleòlegs al bivac de -750 metres. Sopem gaudint de la pau i el silenci tant intens, amb una gana que no vegis: Raúl l’Andalús va traure un botella de 1’5 litres carregada de carns amb espècies i tomata preparada per aquestes ocasions. Ben barrejats amb la pasta es espectacular, unes copetes de pacharan i a dormir.

8/12/2013 diumenge
7:30 hores. Ens aixequem, esmorzem ben fort i recollim els trastes personals i la brossa, amb cordes velles. Arranquem cap a dalt 3 espeleòlegs. Raúl i Motchillo es queden a fer el inventari del bivac.
Natros anem pujant i plegant cordes velles, es plega molta brossa. Quan ens faltem 300 metres per a la sortida a la superfície trobem a l’altre grup de espeleòlegs. Parem una estona i cap a dalt. Fins la gatera, allí va hi haure algun petit problema perquè no podien passar, es una gatera tècnica però ràpidament es va superar amb una molt forta corrent d’aire i molt gelada, ja que havien «churros de gel», havia nevat una altra volta.
5:00 hores de la tarda tots hem sortit de la cavitat, menys Raul i Motchillo que sortiran sobre les 6:00 hores de la tarda, ens anem al cotxe i a la «venta el Navasillo». Allí tots reunits, mengem, comentem les experiències i ens despedim.

Cap a casa que demà hi ha que currar. A les 5:00 del matí del dilluns hem gito a dormir i a les 08:00 del mati de dilluns a currar a l’obra content i feliç.
D’aquí vull fer un agraïment a -Raúl, Motchillo i Manu Guerrero-. Esta gent són uns Kracs de l’espeleologia, equipament, topografies, etc….
HORES BAIX TERRA 53,15 HORES

By Carlos Cantero


Una respuesta a “La U.E.C a -1000. SISTEMA SIMA GESM-SIMA DE LA LUZ”

  1. Anònim dice:

    Enhorabona pel -1000. Cantero, si no ho esborra ningú, és el
    3er.cop que et fel.licito.
    Ànim.Adolfo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *