UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Sardenya, un bon destí per fer espeleologia.

17 noviembre 2010 per uecbarrancs

Avui, al veure l’entrada a l’Espeleoblog he recordat que tenia per publicar unes fotos de les coves que varem visitar turisticament a Cerdenya, ja que a la noticia s’hi mostra la foto guanyadora del XXI Concurs Internacional de Fotografia Espeleològica i de Barrancs Ciutat de Sant Feliu, i correspon a una de les cavitats que varem visitar, La Grotte di Nettuno, a l’Alguer, i que està feta pel gran fotògraf Víctor Ferrer.
Sardenya (Sardigna, Sardinna o Sardinnia en sard; Sardegna en italià) és la segona illa més gran de la Mediterrània, situada al sud de Còrsega i que pertany a l’estat italià, del qual és una regió autònoma. Té una superfície de 24.090 km2 i una població, l’any 2009, d’1.671.001 habitants.

L’illa és força accidentada, i constitueix un fragment del sòcol hercinià tallat per nombroses falles, que presenta fragments dispersos de cobertura secundària i eocènica. No presenta cap unitat orogràfica, no té veritables serralades i les formes de relleu són tabulars.
Sota els peus d’una illa dedicada quasi amb exclusivitat al turisme, s’amaga un potencial càrstic enorme, amb multitud de cavitats explorades i totes elles amb moltíssima formació d’espeleotemes que donen un encant únic a les seves cavitats.
El següent mapa extret del document (en anglès) redactat per l’Hellenic Speleological Society mostra un recull de les coves i avencs de l’illa:
En aquest text explica que les primeres informacions sobre coves de l’illa daten del 1580, on si mencionen diversos noms com ara la Grotta Verde.
Nosaltres, que estàvem de visita turística a l’illa, vam aprofita per visitar tres cavitats turístiques, La Grotte di Nettuno, La Grotte di Ispinigoli i el Monte Tiscali (Il Supramonte).
La Grotte di Nettuno
Es tracta d’una cavitat parcialment inundada per l’aigua del mar situada al Capo Caccia, molt a prop de la ciutat de l’Alguer. La seva entrada es troba a cota 0m, i si pot accedir per unes escales caminant, o bé amb barca directament des del mar:

La Grotte di Ispinigoli
Aquesta avenc està situat al terme de Dorgali-Orossei, i si pot accedir a la primera sala del sistema gracies a unes escales metàl·liques penjades del sostre que ens permeten davallar 50m, però el sistema total te molta més profunditat, inclús a la topografia que hi havia (i que no hem van deixar fotografiar) i apareixia un gran riu subterrani.

El Monte Tiscali (Il Supramonte)
Són les restes d’un antic poblat que va habitar l’illa al 2000 a.C. aproximadament hi que va construir les seves cases dintre d’un «stomaco carstico» segons la guia, però jo o definiria com una gran sala amb dues entrades, una al sostre per on entra la llum, i una a mitja altura per accedir a l’interior, sent aquesta l’única entrada al poblat, i per tant facilement protegible davant l’atac d’altres pobles. Actualment s’hi accedeix per un lateral del sostre on els desprendiment han acabat fent una rampa còmoda de baixar.
El camí per accedir-hi també era facilment protegible, ja que discorre per una faixa de roca que pareix feta expresament, i on el pas per una escletxa podia permetre bloqueijar el pas facilment als enemics.

enllaços d’interes:
club d’espeleo de l’illa (amb enllços a la resta de clubs)

Una respuesta a “Sardenya, un bon destí per fer espeleologia.”

  1. @lbert dice:

    Molt xula l'entrada.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *