UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Nou avenc. Avenc de Poy – GEA 5.

4 febrero 2010 per uecbarrancs

Aquest passat diumenge, mentre l’equip A de la SE de la UEC Tortosa anava al Garraf, l’equip B vam puijar a La Mola per tal d’explorar un forat que vam trobar ara farà uns dos mesos. D’aquesta manera anem complint la llista d’exploració de cavitats que tenim marcades a l’agenda. La majoria fins al moment no han tingut res a vore amb Sabarin, però aquesta no ens ha deixat gens de mal gust de boca. La part descoberta fins al moment és prou bonica, i hi ha indicis clars que hem trobat un antic curs d’aigua molt important.
El indici principal és la repartició del sediment a la cota base de l’avenc, aquesta es troba uns 25 metres per sota del nivell de terra, aquest sediment està col·locat de tal manera que s’observa una formació d’olla de sediment formada per un remolí d’eix oritzontal, aquest fenomen és el que ajuda a buidar el sediment de les olles de roca als barrancs, i en aquest avenc a estat capas d’erosionar el sediment compactat fins crear una olla. Aquesta olla va ser el que més ens va cridar l’atenció, i després de remenar una estona vam poder localitzar les possibles entrades i sortides de l’aigua al seu pas per la cavitat que hem explorat fins al moment.
A la part superior (curs d’aigua amunt), vam localitzar dos forats d’on havia sortit gran quantitat d’aigua, ja que altre cop el sediment habia estat forçat i rebentat diversos cops al llarg de la vida de la cavitat, però de moment els pasos son massa estrets per passar-hi, encara que en un d’ells s’observa cavitat al altre costat i per tant ens motiva la idea de forçar el pas per continuar explorant.
A la part inferior (curs de l’aigua avall), vam obrir un petit pas a traves del sediment poc compactat (pas anomenat «Lo pas del menobre Camarlenc») que ens va deixar veure per on desaigua la cavitat, però que ha primera vista serà inviable de forçar, ja que es estret al llarg d’un pas massa llarg.
A part, hi ha petites formacions de macarró que indiquen un peridode de retorn de com a mínim 7 – 10 anys, ja que estan formats al sostre mateix dels conductes de circulació de l’aigua i tenen entre 5 i 6 cm de longitud (dada aprox segons creixement de macarrons mig). Aquesta dada indica clarament que estem davant d’un curs d’aigua poc actiu, i que només pren força en episodis de pluja molt intensos.
Sobra dir que continuarem explorant els conductes per seguir el curs de l’aigua i veure quines sorpreses podem descobrir.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *