UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

CURS D’AUTOSOCORS UEC TORTOSA ESPELEOCLUB DINÀMICS 2022

1 febrero 2022 per Jordi Reverté

El passat cap de setmana del 22 i 23 de gener, vam realitzar al rocòdrom de la UEC Tortosa unes jornades tècniques d’autosocors.

Vam estar parlant els dos clubs de realitzar aquestes jornades perquè és necessari i imprescindible saber poder treure a un company que s’hagi quedat ferit o inconscient a una corda i no pugui sortir per ell mateix.

El que tenia que ser un cap de setmana entre els membre dels dos clubs, va anar creixent.

Teníem la sort de poder contar amb el “TIO ROS”, sí, aquest és el seu nom al món de l’espeleologia.

Ros, l’anomenaré així d’ara endavant, pertany a l’Espeleo Club El FARALLON de Teruel, i del qual és membre de l’equip d’espeleosocors i monitor federat.

Entre Ros i Marcos Chusa (de l’Espeleo Club Dinàmics) van fer la recopilació de ni mes ni menys que 8 llibres per tal de confeccionar un dossier amb el detall i dibuixos de totes les maniobres, tècniques i material indispensables que es realitzen a l’autosocors.

Va quedar un dossier impecable i necessari per a poder anar recordant posteriorment totes les tècniques que es van impartir al curs.

Poc a poc, el que tenia que ser un cap de setmana entre companys de Club aprenent maniobres es va fer més gran.

Davant del treball amb el dossier i la qualitat que ja es veia que tindria el curs, el vam fer extensiu i més companys i amics espeleòlegs hi van participar.

La resposta va ser molt millor del que esperaven finalment, van realitzar el curs com a cursetistes 20 espeleòleg de 5 clubs diferents, UEC Tortosa, Espeleo Club Dinàmics, Espeleo Club Tortosa, SIET Tarragona i Espeleo Club El Farallón.

Ens vam posar en contacte amb la Federació Catalana d’Espeleologia per tal d’informar-los d’aquest curs i poder homologar-lo i titular dins de la Federació Catalana, la qual cosa els va parèixer perfecte.

Llavors aquests curs va passar a ser el XVI è CURS M2EC mòdul d’autosocors de l’ECE (Escola Catalana d’Espeleologia).

Fotografia dels responsables del Curs:

Gina, Tio Ros, Marcos Chusa, Jordi

Dissabte dia 22 a les 09:00 vam quedar a les instal·lacions del rocòdrom per tal de comprovar que el materials dels cursetistes estigui tot correcte i la mida de les bagues d’ancoratge també sigui la correcta.

A les 10:00 hores vam començar el curs amb la presentació per part del Ros de diferents tipus de politges, bloquejadors, protraxions, microtràxions, i material específic per a l’autosocors.

Presentació i exposició dels diferents aparells utilitzats en l’espeleosocors

Seguidament ja es va començar amb l’ensenyament de les diferents maniobres per accedir a l’accidentat, ja sigui per baix de l’accidentat o per d’amunt d’aquest, amb el sistema EGAN, STOP amb corda tensa o sistema de “gatillo”.

Per tal de donar pas a les maniobres de despenjar al ferit, tant amb Croll contra Croll o sistema politja.

També es va ensenyar la progressió de despenjar al ferit passant diversos fraccionaments, amb els dos STOPS.

El dinar i per aprofitar el màxim el temps va ser un bocata a les mateixes instal·lacions del rocòdrom i exteriors (per aprofitar el solet) i de seguia a tornar-hi, ja que hi havia molta matèria i es volia poder fer el màxim de pràctiques possibles.

Fotografies de les pràctiques en paret.

Cap a les 19:30 hores vam finalitzar les pràctiques al rocòdrom i ens vam dirigir a la seu de la UEC Tortosa, on una de les cursetistes, la Dra. Cristina P. ens realitzaria unes teòriques sobre primers auxilis i pautes d’actuació en cas d’incident o accident dins d’una cavitat, ja sigui amb els diferents tipus de lesions o fractures, com per esgotament, crisis, etc., així com el material imprescindible a portar en una farmaciola.

Ros i la Dra. Cristina amb les teòriques de primers auxilis

Diumenge dia 23 a les 09:00 hores ja teníem que estar al rocòdrom per continuar amb les formacions pràctiques.

El diumenge es van repassar si havia quedat algun dubte del dia anterior, i vam impartir les classes de treure al ferit mitjançant el tall de corda i els diferents sistemes d’elevació al ferit fins a la capçalera.

Ja sols queda agrair a tot-hom, a tot l’equip docent que ha pogut fer possible aquest curs:

Marcos Carbó Gina Marin

Jose Manuel Ros Jordi Reverté Jordi Ortiz Vicente Barraquet Sarai Ramirez

I a tots els cursetistes i ajudants per l’interès i dedicació que han demostrat durant tot el curs.

Josep

Cristina Pellicer Moises

Natalia Enric Miriam Sergi Josep Victor Marc Alicia Alex

Joan Gracia Joan Sole Mari

Cristina Gallén Salva

Laura Xavi Edu

A tots gràcies i fins a la propera…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *