UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

CRÒNICA ESPELEO A MONTE CABEZO –ARGELITA ELS DIES 6-7 NOVEMBRE DE 2019

23 noviembre 2019 per Jordi Ortiz


Els passats dies 6 i 7 de novembre i aprofitant que Gina i jo coincidíem en vacances, van aprofitar per marxar a la zona de Castelló per tal de poder fer un parell d’avencs per la zona. 

La zona ja era coneguda per nosaltres, ja que al maig del 2018 es va realitzar la IITrobada d’espeleólogos Monte Cabezo.

Els avenc que vam triar van ser l’Avenc del  Cabezo Royo i Sima Cabezo

L’Avenc del Cabezo Royo, està situat al terme d’Argelita, amb una profunditat de -133’50 m i 190 m de recorregut en planta. Aquest avenc té un pou de -71,5 m, el qual és el 5è pou  natural més profund de la Província de Castelló.

La Sima del Cabezo, està situat al terme de Fanzara, i relativament prop de l’Avenc del Cabezo Royo. Aquest avenc té una profunditat de -148 m i un recorregut en planta de 240 m. Aquest avenc té un pou natural de -81 m, essent aquest el 3r pou natural més profund de la província de Castelló.

l’Avenc que vam realitzar, el primer dia va ser  l’Avenc del Cabezo Royo.

Aquest avenc té 2 boques, una de 4X3 m que dona accés a la via clàssica i l’altra de 10X4 m.

Nosaltres vam escollir la via clàssica, que es troba plena de malesa i és la  que dona al pou de -71,5 m.

La cavitat comença amb un pou de 10 m que acaba en una lleixa prou ampla i questa dona pas al pou de -71,50 m.

Mirant la topografia, aquesta marca un sols fraccionament en aquest pou, però ens vam adonar i un cop al fons d’aquest pou, que la corda fregava en una zona de la paret.

Parlant posteriorment amb Lluis Almela, company del Espeleo Club Castelló, gran espeleòleg i coneixedor d’aquestes cavitats, ens va indicar que en sortir del fraccionament de 2 Spits i uns 6 metres a mà dreta (mirant a la paret) té que haver un altre Spit que evita aquest fregament, nosaltres no el vam trobar, ni a la baixada del pou, ni quan el vam pujar.

Al fons del pou, i en direcció N.E., pugem una petita rampa que dona accés a un altre pou de -34’70 m, un cop baix d’aquest pou i seguint una empinada rampa, s’aconsegueix arribar a la màxima cota de profunditat del avenc.

La instal·lació del pou de la via clàssica està tota amb Spits, la del pou de -34,70 m, està feta la capçalera amb cadena i anella i la resta amb parabolts.

Tenir especial cura si es realitza aquesta via clàssica, ja que es té que evitar el fregament de la corda, ja que la tirada directa de la mateixa és molt important.

Els companys del Espeleo Club Castelló tenen publicada una descripció molt acurada d’aquesta cavitat, amb totes les vies que la composen i el material necessari per realitzar-les.

El segons dia ens vam dirigir cap a la Sima del Cabezo.

Aquest avenc té una boca de 8X2,2 m, la qual dona pas al pou de -81 m, hi ha una lleixa als 10 i als 33 m.

A la cota -50, es pot triar en seguir baixant fins al terra del pou, o fer un pèndol d’uns 10 m en direcció al S.E. que ens deixa a la via dels pous

Nosaltres vam triar fer la via dels pous, la qual ens deixa a la vertical del pou de -81 metres, però passa per algunes sales que tenen formacions i vam pensar que donaria més joc que baixar el pou directe.

A la cota -50 hi ha Spits d’inoxidable i d’antics, tenir cura que si  es va cap a la via dels pous no es té que tocar la lleixa, i es té que anar baixant instal·lant amb l’orientació de la via del pous, hi ha un desviador ja instal·lat que ens servirà de referència de per on tenim que anar instal·lant.

Per arribar a la via dels pous vam tenir que fer un pèndul aprofitant les formacions de la paret i un desviador, amb un natural.

Un cop al terra de la via dels pous , i deixant el pou a la nostra esquena, agafem una fractura que s’obri a mà esquerra, aquesta dona pas a una rampa ascendent d’uns 3 m, posteriorment trobarem un altra rampa i aquesta ens dona a una sala, on hi ha unes fletxes negres d’indicació, pintades a les parets i sostres.

Desde aquesta sala surten uns pous de 6, 10 i 12 m, que ens deixen a la part superior de la base del pou de -81 m.

Nosaltres vam poder fer tota la instal·lació fins arribar al fons del pou amb una corda de 60 m.

Ja no vam seguir fins al fons de la cavitat per evitar fer molt tard.

Un cop fora la cavitat ens estava esperant Lluis Almela amb unes cerveses per recuperar l’esforç, vaja gran detall que va tenir.

Després vam fer tots junts un berenar/sopar i cap a casa.

SECCIÓ ESPELEO/BARRANCS DE LA UEC TORTOSA.

Crònica de Jordi i Gina.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *