UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

NOVES DESCOBERTES A LA MOLA DE CATÍ

9 febrero 2018 per Sarai Ramirez

El dissabte 6 de gener els companys de la UEC de Tortosa fan fer una recerca per la Mola de Catí, al Massís dels Ports, buscant forats. En eixa prospecció van trobar alguns forats, 2 d’ells prou prometedors però per a desobstruir. Aquesta tasca que fan els espeleòlegs de la UEC Tortosa és molt interessant. Els animem a seguir així, perquè tard o d’hora dóna resultat.

Així, el cap de setmana següent es va tornar amb bona ferramenta. Jo, Luis, puje des de Castelló per tirar una maneta. Una vegada a la Mola fem dos grups; Albert Tirón i Luis anem a l’Avenc dels Reixos a treure sediment i pedres. Albert, Sarai, Vicente, Josep, Àngela i Carla van a l’Avenc del Peroné a desobstruir també.

A l’Avenc dels Reixos no s’aconsegueix trobar continuació. Mentre que els companys de l’Avenc del Peroné aconsegueixen desobstruir un foradet que bufa, i els més estrets del grup poden entrar a explorar la petita escletxa que forma la cavitat. Resulten ser dos petites cavitats, però si dignes de ressenyar, per tant ací les presentem detalladament.

 

AVENC DELS REIXOS

Situat prop del cim de la Mola i a escassos metres de l’Avenc del Peroné. Podem accedir còmodament des del Refugi de Cova Cambra pel mig del bosc.

Coordenades:

UTM – WGS84

Fus 31 T

X: 273062

Y: 4520775

Z: 1.318 m.s.n.m.

 

Una boca d’uns 80 cm. de diàmetre dóna pas a un pou de 6 m. El pou comença sent un tub, però de seguida s’obri formant una cúpula. La base del pou és una saleta de 2,6 x 4 m. formada, al igual que el pou a favor d’una fractura. El piso de la sala està cobert de sediment amb molt de contingut orgànic, que li dóna una coloració negra, i algunes pedres i restes d’ossos de mamífers. Als 2 extrems de la saleta hi ha dos petits clots fruits d’una desobstrucció efectuada al gener de 2018.

Espeleometria:

Recorregut: 10 m.

Recorregut en planta: 4 m.

Fondària: 6,8 m.

Topografia: Luis Almela i Albert Tirón 13-01-2018.

AVENC DEL PERONÉ

Situat prop del cim de la Mola i a escassos metres de l’Avenc dels Reixos. Podem accedir còmodament des del Refugi de Cova Cambra pel mig del bosc.

Coordenades:

UTM – WGS84

Fus 31T

X: 272978

Y: 4520744

Z: 1.312 m.s.n.m.

Una boca estreta i allargada que fou desobstruïda al gener de 2018 es mostra al exterior. Per l’extrem sud de la boca és per on podrem penetrar, però presenta una seriosa estretor vertical no apta per a tothom. Aquesta vertical d’entrada és d’uns 4 m. i guanya dimensions en la part final. A la base ens trobem a en la zona més ampla (uns 80 cm.) d’una fractura tectònica. Cap al sud es tanca, mentre que cap al nord una estretor desobstruïda dóna pas a una saleta de 2 x 2 m. que forma una cúpula. Per la part superior de la cúpula es veu llum del exterior, però per foradets molt menuts. El piso és de roca amb alguns pisòlits i restes d’ossos d’alguna au. Aquesta cúpula està formada pel creuament de dues fractures, la fractura que creua a la principal forma cap al oest un conducte impenetrable per on bufa aire i en èpoques de pluges s’escola l’aigua.

Espeleometria:

Recorregut: 10 m.

Recorregut en planta: 6 m.

Fondària: 5,5 m.

Croquis: Luis Almela 13-01-2018.

Les dues cavitats tenen opcions de ser ampliades per desobstruccions, però pareix que deuran ser faenes faraòniques i la millor opció és buscar nous forats per la Mola… Porque haberlos, hay los. Ànims uequeros !!!

Luis Almela, Espeleo Club Castelló (ECC)

Des de la UEC Tortosa, agraïm les teves tasques topogràfiques. Gràcies amic!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *