UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Pont de desembre per Cantabria

31 diciembre 2016 per uecbarrancs

Pont de desembre per Cantabria

Ja feia un temps que vam parlar d’organitzar una sortida a Cantabria per fer algunes de les travesses i cavitats clàssiques de la zona. Ens vam ajuntar Gina, Albeseta, Vicent i Sarai de la UEC Tortosa amb Luis Almela, Cristina, Gila, Lee i Sergio de l’ECC de Castelló, un total de 9 espeleòlegs que teníem reservat un apartament a Arredondo.

Dimarts 06/12/16 Tortosa-Arredondo

Sortida de Tortosa en direcció Arredondo, Cantabria.
Arribem prompte per la tarda, i decidim visitar a Ivan el propietari de La Casa del Espeleólogo d’Arredondo, per tal que ens dones informació de les cavitats a visitar, aquest ens va donar els detalls suficients (moltes gràcies!).


Dimecres 07/12/16 Sima Cellagua, Astrana

Sumidero de Cellagua

Aquest dia teníem previst instal·lar Cellagua, per tal que al següent dia un grup realitzes la travessa Bloque- Cellagua, una de les més dures de la zona.
En aixecar-nos vam preparar tot el material, que no era poc, i vam estudiar bé la feina a fer.
Hi havia dos formes d’instal·lar el pou més llarg de la cavitat, o bé per la via directa regada, o per la via dels pendòls.
En començar a roscar els spits de l’entrada ja es veia la dinàmica de les instal·lacions, la majoria dels spits estaven sobresortits de la paret i oxidats, bàsicament no roscaven. Hi havia dos vies, una d’elles completament equipada per la part més alta dels pous, hi havia xapes pels sostres dels blocs i llargs passamans per roscar spits. Nosaltres vam agafar la via de baix, ja que era pràcticament impossible anar pel sostre i instal·lar aquells passamans infernals.
La cavitat és freda, amb moltes pedres soltes de gran tamany, aigua i spits que no rosquen. Igualment amb això vam arribar a la capçalera del pou de 80 metres, on vam decidir finalitzar l’activitat i tirar enrere. La capçalera de la via directa (regada) era un spit sobresortit que girava i per la via dels pendòls hi havia molts spits, però cap de bo.
Ja ens havíem dit que feia molt temps que ningú passava per allà, i era del tot cert. Ara per ara, aquesta travessa no es pot realitzar amb la seguretat suficient, abans s’hauria d’entrar amb un taladro i en molta paciència . Espero que si algú ho llegeix, valori entrar en aquesta cavitat.
Desanimats, vam anar al bar per fer unes sidres i pensar quin forat cauria al dia següent. A més a més, per acabar de rematar el dia, quan vam sortir de la cavitat ens van robar un petate amb material que havíem deixat al costat de la boca (s’ha d’anar amb compte).

Paral·lelament un altre grup va realitzar la travessa Narizon-Palomas a Castro de Urdiales, una travessa curta, divertida i amb molta formació.

Dijous 08/12/16 Travessa Tonio-Cañuela, Arredondo

Entrada Diaclasa Vertical
Ens vam dividir en dos grups i ens vam dirigir a la boca de Tonio. Des del pàrquing a la boca, hi ha que caminar uns 30 minuts per la pista, ja que aquesta per turismes no està gaire bé.
La cavitats consta de 280 metres de pous, pràcticament enllaçats i preparats per instal·lar amb doble sense problemes. Al maig de 2016 la van re-equipar tota i van canviar les cordes dels passamans, així que la instal·lació estava en perfecte estat.
Els pous són prou amples, a excepció de la Diaclasa vertical que indica la topografia, aquesta és estreta i amb el material es fa complicada per aquells de pit ample.
Sobretot destacar l’impressionant pou de 20 metres que et deixa enmig de la Sala Olivier Guillaume.

Pou d’accés a la Sala Olivier Guillaume

Un cop allà, comença el món de Cañuela, amb sales immenses plenes d’estalagmites.

Després de l’Olivier Guillaume, ve l’Antesala amb un sostre formidable, després la Galeria del 10 de Agosto on es creua el riu. A continuació, la Galeria de las Sierras i el Patinazo, on trenquem a la dreta per anar pel Bulevar. En aquesta galeria, al final hi ha el Gran Arco, on s’instal·la l’últim pou de la cavitat de 15 metres. Un cop fet el pou, vam seguir per la Galeria Principal fins trobar els passamans a la paret dreta, i un cop aquí ja ets a 10 minuts de l’exterior.

Temps total: 7 hores.

La Antesala

Galeria del 10 de Agosto

El Bulevar

El Gran Arco

Divendres 09/12/2016 Cueva Llueva, Matienzo

Entrada Cueva Llueva
Aquest dia vam decidir no fer grups i entrar tots junts a la cova, ja que únicament hi havia que instal·lar un pou d’uns 10 metres a l’entrada, i la resta estava equipat en fix.
En aquesta cavitat ens vam trobar amb el handicap de que la topografia i la descripció estaven en anglès, és per això que vam visitar a Ivan de La Casa del Espeleólogo, per a que ens informes de la cavitat.
Instal·lació Pou de 10 m
Només entrar ens vam trobar un meandre estret que conduïa fins una gatera terrosa, que es feia prou bé. Després de la gatera d’uns 2 metres sorties al pou de 10 metres, que es pot no instal·lar i usar els passamans que hi ha a la paret esquerra, ja que donen a la mateixa sala i està equipat en fix.
Després del pou a l’esquerra hi ha el riu, d’un color verd molt bonic, però amb l’aigua contaminada. El riu no hi ha que seguir-lo, s’ha de seguir la Galeria Principal, que és un caos de blocs desfondats del sostre (però de tamany industrial).
Riu
Més endavamt, trobem a la paret dreta una corda fixa que puja uns 5 metres, aquí comença el laberint. Vam anar deixant fites per trobar el camí correcte a la tornada. Després de recórrer aquest tub laberíntic, ens trobem un passamà descendent que dóna a una sala prou gran amb un caos de blocs anomenada Big Bang Burger Bar. Nosaltres vam continuar per uns passos que hi ha a la dreta de la sala, aquests portavem a unes formacions de color roig que surten del no res, molt boniques. A l’estona d’anar per allí i no trobar la continuitat, vam donar la volta, gràcies a Luis que té una orientació implícita sorprenent. Per aquell camí hi havia un pou ascendent amb una petita cascada que va ascendir Sergio i també una gatera llarga que vaig anar a veure, però no era la continuitat de la cavitat.
En retrocedir a la sala amb el passamà, vam continuar recte fins arribar a una sala plena de formació, on el terra eren tot blocs i blocs. Doncs, per un d’aquests blocs estava el pas per continuar la cavitat. Aquest pas era un poc estret, seguit d’altres exposats, però els vam superar sense problemes. Després vam trobar un meandre terrós, per on continuava el camí entre blocs fins arribar a la gran galeria The Edge of Darkness, de grans dimensions i amb un sostre impressionant. 
Continuat aquesta galeria i superant algun passamà ascendent, és on vam trobar els macarrons que feien més de dos metres, que sortien d’un sostre completament llis. Allí vam aprofitar per fer mil fotos i menjar alguna cosa. En acabar, vam començar a sortir, i ens vam trobar un grup d’espeleòlegs de la zona.
Temps total: 7 hores.
The Edge of Darkness

Equip Lueva!

Dissabte 10/12/2016 Cueva Mur, Ramales de la Victoria
Entrada Cueva Mur
Aquest dia no erem tot el grup, ja que alguns van aprofitar per descansar. 
La cova es veu des de la carretera, consta d’una boca prou gran i és molt coneguda per les seves formacions.

Passamans d’entrada
A l’entrada hi ha un marc metàl·lic, i poc després començen els grans passamas, molt ben equipats, inclús en alguns trams sobreequipat. Aquests passamans donen la volta a la Gran Simas, abans s’ha de superar un laminador ben polit.  En acabar de fer la volta pels passamas, és on s’ha d’instal·lar un ràpel d’uns 40 metres, què és una rampa de fang. A la base del pou hi ha que continuar ascendint per la Cascada, la veritat és que tot lliscava molt, però hi havia passamas per donar suport.

Sala de la Cascada
Després de la Cascada, ens vam trobar amb la Sala del Campamento, amb un terra llis recobert de fang, molt lliscós. A les parets s’obrserben grans colades i al sostre llargues estalactites. Continuant ascenditn trobem la Sala de la Cascada, que com el seu nom diu hi ha una cascada de color blanc. Allí parem i fem varies fotos, per després continuar per la Sala del Caos.
En aquesta sala hi ha blocs caiguts del sostre, però allí ja començem a veure les excèntriques que penjen del sostre.
Sala del Caos
En superar la sala, trobem la Galeria de los Meandros, prou còmoda de superar. Allí ens vam desubicar una mica, i vam agafar la gatera incorrecta. En aquell punt ens vam adonar que el cansament de tots els dies fer espeleo sortia, però sense córrer però sense parar vam tornar enrere fins tornar-nos a trobar a la topografia. La part positiva és que vam veure la Galeria de la Esperanza, un nom que reflexa bé la galeria, ja que molta gent fa cap allí quan es perd de la ruta circular.
Per fi trobem el Paso de los Retales, una gatera excavada al terra, on has de passar mirant el sostre. D’allí passem a la Galeria del Coral, on trobem un cordino de color verd que ens marca el camí a seguir per no trencar cap formació. No és pot descriure amb paraules tota la impressionant formació que hi ha en aquesta cavitat, millor veureu-ho a les fotos.
Continuant el trajecte arribem a la Galeria de los Cristales, lloc on més formació trobem. En aquest punt vam estar molta estona fotografiant l’escenari, que no era per menys. Després d’aquesta sala ja arribavem a la Galeria de los Guantes, lloc on estava la corda instal·lada, que anteriorment havíem descendit.
Galeria de los Cristales
Parem per menajr, recollim la corda i agafem els passamans per sortir. Aquest va ser l’únic dia que vam sortir de dia i vam poder contemplar les vies d’escalada que hi ha al costat de la cova.
Temps total: 5 hores.
Equip Mur!
Per la nit vam celebrar les jornades d’espeleo en un bon sopar de germanor, amb baldanes, entrecots… i molta sidra!
Diumenge 11/12/2016 Arredondo- Tortosa
Ens aixequem prompte i començem a guardar el material ple de fang i recollir tot. Ens despedim de Cantabria, però no per molt temps.
Ha estat un plaer compartir aquests moments amb vosaltres, disfrutar de les cavitat i del bon temps que ens va fer. Espero repetir prompte i fer moltes més rises! Sou molt grans tots.
Crònica editada per Sarai.
Fins la pròxima!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *