UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Sortida de barrancs post curs d’iniciació

2 junio 2015 per uecbarrancs

Després de demanar-ho per favor i a genollons, per fi, he aconseguit que ‘me dixen’ escriure la crònica de la sortida d’aquest any. Gràcies amics ☺
Per començar a escriure, sento la obligació moral de  contextualitzar una mica com va començar tot… perquè realment, per a nosaltres (Maite&Carla), tot va començar ara ja fa més d’un any, quan vam acabar el curs d’iniciació de barrancs en la UEC. Tot i acabar en la mel a la boca, per motius varios, fins ara no havíem tingut l’ocasió de tornar a fer un barranquillo i teniem moooooooltes ganes! A més a més, els mateixos companys de l’any passat ens van motivar per trobar-mos en aquesta sortida i realment… era un molt bon plan!
Però… el mateix dimecres a la reunió informativa, va ser quan me’n vaig donar conte que potser no seria com em pensava…. No hi havia cap cara coneguda i aniríem en gent, que majoritàriament no havia vist en la meva vida!! I a més… ningú es va atrevir a oferir-me un dels pastissets que caracteritzen tant a la UEC!!! ‘Aisss auon mai posat’ (vaig pensar)!!
En definitiva…no sabia com podria anar aquesta experiència, però tot i quedar-me sense pastisset, i les temors que se mos van posar al cos (que si aigua congelada, que si faria mal temps, que si llamps i trons retronant per dintre els barrancs)…vam decidir seguir endavant i anar a viure aquesta experiència…Com podeu comprovar, mos va la guerra!
Bé, i aquí comença el viatge per una bonica i accidentada sortideta barranquista als Pirineus Aragonesos, més concretament a la zona de Sobrarbe/Sobrarb (per a que estigueu tots contents ;p).
Divendres, vam quedar a les 20h a Tortosa, per anar tirant cap a la zona… ‘doy fe’ de que natros vam ser les primeres de arrancar, i les últimes d’arribar!!! Menos mal de totes les indicacions que ens van donar per arribar al refugi de Pescadors! I de Didac que estava de festa i mos va trucar per acabar-mos de guiar el camí, gràcieeesss
Quan vam arribar tothom dormia i nosaltres fent cas a un dels companys del grup, ens vam atrevir a baixar la furgo per un caminet, que al dia següent no sabríem pujar… no passa res, allí estava Esteban, disposat a pujar la furgo per natros per aquell caminet de cabres. No deixarem de comentar que situacions similars en varies persones es va anar repetint al llarg del cap de setmana (és lo que té conduir una furgo que no es teua i per estos ‘montes de Déu’ – lo del tòpic de ser una dona no pinta res aquí, que quede ben claret!)
La ruta a seguir era ben senzilla, tres barrancs el primer dia i un el segon, molt ben pensat tot, tempos i distàncies, poques caminades i moltes atraccions d’aigua naturals, iujuuuu!!!
Llisto per ordre els barrancs que hem fet i les seues paraules associades de mnemotècnia avançada per als que mengen poques panses, com jo:
  • Viandico Villancico
  • Furco Fruco
  • Gloces Roces
  • Sorrosal Arrossal
Ara sí, després d’aquesta petita lliçó, ‘acomencem’ en l’explicació pertinent a cada un d’ells:


Dissabte vam encetar el dia en lo Viandico, passant per la Cueva del Moro imprescindible per quedar-te amb un bon sabor de boca d’aquest barranc (i teniu en compte que ho diu una claustrofòbica ‘novatilla’). Val a dir que va ser un bon començament per a un primer contacte després de tot un any. També va servir per ‘posar-mos a tono’ en lo tema de les relliscades, tant va ser així, que a una d’estes, Maite va sortir en un ditet doblegat que el va haver de portar lligadet durant la resta d’excursió.
Tots ben ‘banyadets’ i fresquets, agafem els cotxes per anar cap a l’aproximació del Gloces, després d’unes quantes curves, sense ‘arcen’ ni baranes de seguretat i, a una velocitat mooooolt prudencial en ‘LaFurgo’ – vehicle cedit pel nostre estimat amic Iuket (gràcies Lluc).
Aquí, ja va anar millorant el tema, vam començar en algun ràpel i varios ‘tobogants’. Llàstima que Sarai, una de l’equipo experto, va sortir una mica accidentada, no se’n va poder estar de l’excitació de tirar-se a tope per un dels tobogans i ‘zasca tobillo a l’aire’. Però weno Sarai, ‘que te quiten lo bailao, tú!’
A dinaaaar!!! que la gana ja apretaaaa!!! ‘A vore qui és lo guapo que se torna a posar lo neoprè mullat en la panxa plenaaa??? `Pues PERESA no era, precisament, un dels pecats capitals que sobrés per allí en aquell moment`. Però mos vam ‘armar de valor’ i mos vam embotir (sí sí, no se pot dir d’una altra manera) dintre del ‘tratge’ i l’arnés, no mos oblidem del súper arnés! (que si no fóra de Albert encara estaríem allí tancant lo ‘MALLON’), aquí sí, mos va tocar caminar una mica, que  ja va anar bé per entrar en calor abans de tocar l’aigua ‘fresqueta’ que baixa per aquells ‘montes’. Que a quin barranc anàvem? A sí, se m’havia oblidat, esta vegada tocava lo Furco.
Una passada de barranc, rapidet, boniquet i perfecte per fer-lo a les 17h de la tarde. Polit, t’he de dir que del 9 baixa al 7, després d’haver fet lo Sorrosal.
Dia finiquitat i en tres barrancs de categoria ‘a la saca’, mos dirigim a Broto, deixem tots los vehicles ‘aparcadets’ i anem a vore la cascada del barranc de Sorrosal, el que ens van guardar per fer diumenge, dos paraules IM-PEZIONANTE! Dos ràpels finals que te trauen l’hipo!
I ara què¿?!! Pues a fer unes birres, no? Que mos les havíem guanyat, xeic! Tot i així, algún Culé apassionat, i no miro a ningú, mos les va fer guanyar una mica més passejant per Broto en busca del bar on es pugues vore millor el partit. Wenooo, per fi l’hem trobat i mos fem un homenatge en unes birretes i vinets, Somontanos! I a sopar que la gana torna a apretar!
De nit, els més ‘festerets’ vam fer cap a un poliesportiu on ‘Los Moteros Fantasmas’ celebraven una festa a la que mos vam apuntar encantats, però mos vam portar molt bé, 4 birretes i a momir!
I…ja estem a diumenge!! Una bona sacsejada a ‘LaFurgo’ va ser el nostre despertador, una vegada més, gràcies amics, vos estimem molt…
Ben esmorzats, alguns més que d’altres, mos dirigim cap a l’aproximació del Sorrosal i vinga, a per l’últim barranc del cap de setmana, este sí en una mica més de respecte pels últims ràpels que hi havia. Un barranc en salseta per a tots els gustos si vols salto, de ben guapos ne tens i si no, sempre està l’alternativa dels ràpels, que mos van instal·lar Polit i Esteban en molt de carinyo i paciència o, la dels tobogans que són mooooolt guais, sobretot si acaben en rentadora i t’acabes tragant mig litre d’aquella aigua tant pura que baixa pels barrancs (prescindeixo de nombrar els animalets que te pots trobar banyats per aquelles aigües). Pica però boooonaaa!! Menos mal de la mano amiga de Vicente que alguna vegada que altra mos va salvar de la succió dels ‘remolinos’, ufff…
Nota final del barranc, un 9 aquí sí, a pesar del fred que vam patir per haver-nos d’esperar ‘lo menos’ una hora per fer els ràpels finals, sobretot Natalia, pobreta, que en tanta espera li va pujar la migranya i va patir un bon ratet. Aquí, la única fèmina que se va salvar vaig ser jo… i menos mal, perquè sinó vos la ‘lio parda’!!!
M’encanta, aquella sensació de trobar-te allà dalt penjat, observant un paisatge majestuós, que et mou papallones per l’estomac, fruit d’una mescla entre temor, respecte i excitació (perquè no dir-ho), sentint més que mai los bombejos del cor que està a puntet a puntet d’explotar i sortir per les orelles, sort que unes paraules per part dels monitors que estan allà aguantant el paire patint fred per natros (Eric valent!) tranquil·litzen estes sensacions i et donen la seguretat que necessites per llençar-te. I quan arribes baix, bufff ‘te minjaries lo món!’ – això sí, has d’esperar una mica a que te paren de tremolar les cassoletes’ jiji
No vull deixar d’agrair-vos a tots los ratets que mos heu fet passar, mos ha donat temps per a tot, tu! Per a rises, plors, preses (i ara tampoc miro a ningú ;p), xarradetes intenses en birra en mano, discussions polítiques, gustos musicals,…

Amics de la UEC…SOOOOOOOOOOOOU MOOOOOOLT BOOOONAAAAAAAAA GEEEENT!
Carla Ferreres

Una respuesta a “Sortida de barrancs post curs d’iniciació”

  1. Anònim dice:

    EK!!! Quina cronica, quines fotos i quin video mes xulo!!!!
    Visca la Uec Tortosa!!!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *