UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

2n CURS D’INICIACIÓ A L’ESPELEOLOGIA DE LA U.E.C. DE TORTOSA “PENJATS” PER L’ESPÈLEO

11 abril 2015 per uecbarrancs

El 12 de febrer del 2014 el Lluis Mª la Pepa i Cèsar vàrem fer un tomb per la Mola de Catí i vam visitar les coves Cambra i del Rastre i com què teníem els “tracks” de l’ubicació de l’avenc del Polit i dels Mamelots també vam estar a les seves boques d’entrada. Per a un espeleòleg segurament les coves Cambra i del Rastre no tenen ja cap interès, són molt conegudes i visitades, molts ulls ja han “descobert” i gaudit d’aquelles entranyes que un dia la Mola de Catí va obrir a la llum. No tenen cap dificultat tècnica i són de curt recorregut. Però els nostres ulls encara no les havien “descobert” i, sobretot, l’entrada a la cova Cambra ens va semblar espectacular així com la gran sala de formacions i parets fosques pel tipus de minerals que l’aigua ha anat arrosegant durant milers d’anys.
De fet el tomb per la Mola ja el vam programar per veure aquestes coves. Sempre ens ha cridat la curiositat pel món subterrani: és un altre dels aspectes de la naturalesa i quan en les diferents activitats que fem per les muntanyes ensopeguem amb una cova sense dificultats ens hi encofurnem per guaitar-ne els secrets i meravelles que pot amagar.
Va ser llavors quan vam decidir de fer un curs d’espèleo, per coneixer els materials, estris i tècniques bàsiques per poder moure’ns amb seguretat per aquest submón. Nosaltres no somtortosins de naixença, però, com vosaltres, també tenim les muntanyes dels Ports dins delnostre cor. Vàrem investigar els centres i associacions on es feien cursos d’espèleo i vam veureque vosaltres justament feia “quatre” dies que n’havíeu acabat la primera edició el 2014,llàstima !!!!!! Seguírem rebuscant per les grutes més recòndites d’internet per mirar de trobaraltres llocs on fer-ne: Catalunya, Aragó, País Valencià, etc… Però, a més a més, volíem fer-lopels Ports, ens semblava que vosaltres éreu molt competents en la matèria i volíem fer-lo ambvatros, així que vam decidir esperar a principis del 2015 i estar a l’aguait de la vostra edició
d’enguany, fins que convocat el curs ens vàrem afanyar a apuntar-nos.Doncs els díes 7-8 i 14-15 de febrer, en un parell de caps de semana, finalment vam aconseguirculminar amb més o menys destresa el curset d’iniciació. Bé, no sé com dir-ho… va ser una experiència meravellosa, tot va ser més del que ens podíem imaginar. És cert que veiem fotos de cavitats, avencs, sales naturals enormes, formacions i espeleotemes inversemblants, en llibres, per internet, etc. etc… però una altra cosa és discòrrer equipats per passadissos impossibles, descensos volats vertiginosos amb corda, que després s’haurien de remuntar amb gran esforç, passamans per llocs terrorífics, gateres no aptes per a qui pateixi clautrofòbia.
Però això ens permetia arribar a llocs i sales naturals d’una enorme bellesa, riuets subterranis, petits gorgs i llacs ensostrats per unes formacions de colors i textures preciosos.
Tot això era posible per la grandíssima professionalitat, generositat i bonhomia de les persones que ens van ensenyar a moure’ns per aquest ambient fosc, humit, en ocasions fred, en el qual els éssers humans no estem habituats. La bellesa de cada cova i cada avenc només va ser superada, i de llarg, per la qualitat d’aquelles persones què, com a veritables àngels de la guarda, vigilaven, en cada pas complicat i en cada fragmentació de les instal·lacions, que féssim les maniobres d’un tram a l’altra el més a prop possible de la perfecció. És clar que ens van corregir infinitat de detalls: creuàvem malament les bagues d’ancoratge amb la corda de progressió, mosquetons a l’inrevés, com colocar el davallador de la millor manera per poder treure després la baga curta d’ancoratge, l’ordre i direcció en què havíem de fer cada gest, etc… etc… Literalment, la nostra vida depenia de les seves sàbies experiències i explicacions. Unes persones fantàstiques, cadascuna un veritable personatge, entusiastes i unides per una activitat apassionant. Quin gran encert quan vàrem decidir de fer el curs a la UEC de Tortosa!!!
A més a més els companys d’aprenentatge també van ser unes persones extraordinàries, ajudant-nos uns als altres en tot el que fes falta.
Un curset d’iniciació completament inoblidable, pels coneixements apresos, pels llocs on vàrem anar i sobretot per les persones que hem pogut conèixer. Ara hem d’anar practicant tant en exteriors com en coves i avencs directament…
Ha estat un plaer immens. Moltes gràcies. Una forta abraçada.

Cèsar

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *