Sortida de club d’espeleologia al Paraje Natural El Surar (Barx, Gandia, Valencia)
Aprofitant els dies del pont de la Inmaculada i la constitució uns quan membres de la secció d’espeleologia i barrancs de la UEC aprofitem per fer una aventureta per la zona de Barx, un poblet a tocar de Gandia.
El 5 membres de l’expedició: Gina, Esther, Sergi, Raquel i un servidor (Artur), ens trobem al càmping de l’escalada el dimarts 5 desembre a la nit. Sopem i planifiquem la que serà l’activitat de demà: Sima Sancho.
Pel camí de baixada Sergi, Raquel i Artur fem una parada a Villavieja (Castelló) per realitzar la fia ferrada “la Cantera” que tot i ser un K3 és bastant vertical i t’ofereix unes magnifiques vistes del poble i part de la plana sud de Castelló, de fet amb un dia clar com el que hem gaudit es pot veure el mar. Aquesta acaba a la part superior d’un turó on hi queden les ruïnes d’un antic castell del segle X.
(Sergi i Raquel a la ferrada de la Cantera)
Dimecres 6 de desembre
La primera activitat del pont serà Sima Sancho una cavitat un poc atlètica amb una fondària de 162 metres. Com els 5 membres tenim el nivell 2 o superior repartim les cordes per tal de realitzar un bon treball en equip, repartir millor el pes i que tothom pugui instal·lar una part de la cavitat.
La primera en començar es Esther que munta el primer pou (exterior) fins al primer replà i segueix amb un passamà i un petit pou. Després d’això hem toca el torn a mi amb una escalada de 5 metres, seguit d’un passamà amb pocs peus i un punt lleugerament estret que desemboca en un pou de 20 metres.
(Primer pou de Sima Sancho (esq), foto de l’equip (drt)
Els següents pous els munten Raquel i després Gina, a qui també li toca muntar un passamà un poc exposat. L’últim es el torn de Sergi. Finalment fem fondo a les 18:02.
La cavitat no gaudeix d’una gran estètica, no deixa de ser una diàclasi relativament estreta, tot i això te racons amb cert encant.
Dijous 7 de desembre
Avui ens preparem per realitzar la Sima Aldaia, la qual conta amb una gran vertical de 82 metres, però al arribar a la boca d’aquesta veiem que esta tancada per una prohibició temporal ja que és un refugi natural de rats penats. Haurem de tornar en una altra ocasió.
Per no perdre el dia decidim anar a fer Sima Pablo Pujol tot i saber que no portem suficient corda per fer fondo, així que amb la calma anem a la cerca d’aquesta altra cavitat. Pel camí ens trobem dos espeleòlegs del CEG (Centre Excursionista de Gandia) que ens acompanyen encantats fins la boca de la sima.
Avui comença Sergi amb la instal·lació, munta el primer pou després de jugar a trobar quin de tots els spits de la boca es el que treballa correctament. Un cop arribem a la base del pou Raquel li pren el relleu, en acabar aquest tram ens sentim satisfets i decidim donar la volta per guarda forces per la travessa de demà.
(Imatge amb els companys del CEG a la boca de la Sima Pablo Pujol)
(Sergi (esq) i Raquel (drt) amb les serves respectives instal·lacions a Sima Pablo Pujol)
Divendres 8 de desembre
Avui toca l’activitat forta la travessa del sistema G.E.C-40 que uneix les simes AC-12 amb AC-13. La planificació inicial implicava dividir el grup en dos per tal que cada sub-grup instal·lés una de les dues cavitats, creuar-nos a l’interior i sortir per la sima contraria.
Amb aquest plantejament Gina, Esther i Raquel entrarien per AC-12 mentre que Sergi i jo ho faríem per AC-13. Però com he mencionat aquest era el pla inicial ja que en arribar al pàrquing hi trobem un altre grup d’espeleòlegs amb intenció de fer la mateixa activitat. Gina coneixia a una de les espeleòlogues del grup que era membre de “Cabres de muntanya” i decidim fer l’activitat junts. Aquest grup entrarà per AC-12 i el nostre grup de UEC per AC-13.
Avui era el meu torn d’instal·lar així que carregat amb un 100m i moltes ganes començo a muntar la cavitat, la meva corda s’acaba en un replà a un 60/70% de la baixada de la cavitat, es en aquest punt que Esther em fa el relleu i acaba el que queda fins arribar a la connexió entre les dues cavitats.
(Artur instal·lant AC-13)
En creuem amb l’altre equip i emprenem la pujada per AC-12, arribem al cotxe sobre les 9 i poc de la nit amb una gran satisfacció a sobre. Ens trobem amb l’altre grup per intercanviar el material de club ja que ells tenien el que havíem instal·lat nosaltres i viceversa.
(Sergi (esq) i Esther (drt) remuntant les cordes ja muntades d’AC-12)
Dissabte 9 de desembre
Aquest és l’últim dia d’aventures per les terres de Barx i Gandia, pel matí hem recollit tot el càmping i abans de marxar Sergi i un servidor hem decidit fer la via ferrada de la falconera que es troba al mateix càmping on ens hem allotjat. La part “negativa” es que es de pagament (8€ per persona) però al menys la ferrada és prou entretinguda i al seu cim ens deixa unes vistes magnifiques de Gandia i el mar, a l’igual que del pla de Barx.
(Tirolina de 120 metres i bisagra, dos elements que donen molt d’atractiu a la ferrada)