UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

AVENC DEL CP3

22 abril 2019 per Jordi Ortiz

El passat dissabte 13 d’abril ens proposem visitar l’Avenc C.P.3, també conegut com Avenc de la Solana o Avenc del Mort.

Publicado el abril 15, 2019 por Vicent

La nostra intenció és reforçar l’equipament, ja que almenys un Spit del Pou Cul de Sac no es pot fer servir, té un mascle de roscar trencat al seu interior.

Quedem a les 8:30h a casa meva, Miguel, Arnau, Jordi Reverté i jo (Vicent), preparem el material i ens dirigim a Lloret, Albert Albesa acudirà en plegar de la feina cap a les 14h.

Aparquem al final de la pista i començem l’aproximació (9:45h), en una hora i deu minuts ens plantem a la boca.
Powered by Wikiloc

Accedim a la cavitat per un primer pou de 9m, que ens deixa a la unió superior de les dos vies.

Visitem primer la Via de les Sales, per una rampa direcció N, fraccionada en 3 punts. Accedim a la capçalera del pou de 35m que ens deixa a la Sala Gran, com diu el nom, la sala més gran dels Ports.

Sala Gran

Voltem per la sala, revisem algun foradet i ens dirigim cap a la colada per on remuntem i accedim a la Sala del Curset, una bonica sala amb una majestuosa colada i un racó ple de formacions.

Sala de Curset
Gran colada a la Sala del Curset

Sortim de la sala i continuem a la dreta, remuntant un ressalt d’uns 2m i passant una gatera, arribem a la Sala del Llac, on un passamà i una corda en nusos (instal·lada en fixe per nosaltres fa 2 anys) ens ajuden a progressar  amb seguretat fins la part més baixa de la sala on es troba el llac.

El Llac, foto de Miguel.

Abans revisem la part mitja de la sala on hi ha una finestra que surt penjada a la Sala Gran. Fem un mos al llac, quatre fotos i cap a la Via del Mort.

Colada a la Sala Gran

Retrocedim els nostres passos i remuntem el pou de 35m i la rampa. Ens tornem a trobar baix el primer pou de 9m, ara progressarem en la direcció SO. Aquesta part de la cavitat presenta molta pedra solta, es tindrà d’anar en compte ja que les pedres fan cap als pous.

Un primer pou de 35m amb dimensions més reduïdes que els anteriors, ens deixa a la part alta de la Sala del Mort, on en direcció N s’obri el Pou Cul de Sac. Aquí reforçem l’instal·lació en dos punts amb xapes i parabolts M10 de PLX.

Spit en mal estat i parabolt nou.

Actualment per fer la visita íntegra a la cavitat només farà falta portar una xapa de Spit, ja que tota la resta de l’equipament està en Parablots Inox i PLX.

Baixem tots a la base del pou i tornem a remuntar revisant alguna possible continuació.

Continuem per la Sala del Mort, voltem tota la sala revisant també posibles continuacions.

Sala del Mort

Al fondo de la sala direcció O, pujem un ressalt d’uns 3m que ens porta a una sala arrampada tota plena de fang, aquí, revisant alguns forats vam trobar una finestra penjada. Aquesta finestra dóna a una altre sala que no apareix a la topografia, per accedir-hi vam tindre d’equipar el pou d’uns 6m que baixa de la finestra a la sala.

“Sala del Fang”, en Albert baix i Jordi dalt la escalada de 6m.

Aquesta sala, en unes proporcions aproximades de 12m d’ample, 27m de llarg i uns 15m d’altura, presenta la seva base coberta de fang dur e intacte (no hi havia trpitjades anteriors). Al fons S, vam realizar una escalada de 6m per revisar la part més alta de la sala, una zona més descomposta i sense una continuació evident.

Havent visitat tota la cavitat, sortim de dia (19:45h) prou satisfets i amb algunes incògnites per tornar a barruntar.

Un bon dia d’activitat i en bona companyia.

Ànims!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *