UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

SORTIDA DESCOBERTA D’ESPELEOLOGIA

14 febrero 2018 per Sarai Ramirez

El diumenge ens desperta trist, nostàlgic i ens banya amb les seves llàgrimes. Però ens dirigim al punt de trobada amb la intenció de pujar-li els ànims. Cares noves i de totes les edats amb moltes ganes d’aventura. La intenció inicial era anar als Ports i visitar les coves però, donat les condicions climatològiques, es decideix, amb bon criteri, canviar la destinació, donat que hi havia la predicció de nou i no anàvem preparats. Tenint en compte la diversitat d’edat i la inexperiència dels nous es decideix d’anar a la Cova de la Rabosa, al terme municipal de El Perelló, a les Serres de Cardó i del Boix de la Serralada Prelitoral.

Deixem el cotxe a una explanada prop d’un dipòsit forestal d’aigua. Ens equipem i comencem la caminada fins a la boca de la cova.

En arribar ens preparem per entrar. La boca és estreta, només hi pot passar una persona de cop , però només d’entrar hi trobem una petita obertura on podrem deixar motxilles i jaquetes que no necessitarem i ens dificultaran avançar. És curiós comprovar que la temperatura de l’interior és molt agradable, de fet la jaqueta fa nosa i convé deixar-la a l’entrada, on es queden alguns companys per vigilar-les i fer companyia als gossos que han portat alguns companys, i que no entraran a la cavitat.

En Jordi ens fa una breu però concisa explicació de la història de la cova i de les seves característiques i ens disposem a endinsar-nos. Tot i que el recorregut no és d’extrema dificultat s’ha d’anar amb precaució, especialment amb la canalla. Un cop passada la cavitat inicial la cavitat s’estreny i impossibilita caminar dempeus, ens trobem amb un pendent que ens obliga a caminar asseguts,anant amb compte amb immensa quantitat d’estalactites que trobem pel camí. Val la pena aturar-se de tant en tant, per observar aquestes formacions, moltes d’elles encares vives. És espectacular i força divertit donat que hi ha certs trams que semblen tobogans. A mida que anem baixant l’obertura es va fent més gran i permet caminar dempeus, tot i que es manté el pendent, fins arribar al punt més baix de la cova, on trobem diverses cambres on ens delectem amb formacions de totes mides i formes. Quan portem una horeta de recorregut arribem a la zona més baixa on podem arribar amb els petits. És emocionant descobrir que les nostre muntanyes no són compactes i que a les seves entranyes s’amaguen paisatges únics, testimonis del pas de milers i milers d’anys, i que estan allà esperant per mostrar-nos-ho. A una de les cambres ens parem a reposar forces i comentar el trajecte i algunes curiositats de la cova. Un cop recuperades les forces comencem l’ascens  cap a la sortida, escalant per la roca calcària que ens marca el camí. L’ascens és una mica més ràpid però igual d’entretingut i espectacular. Tot i fer el mateix recorregut la visió que es percep és diferent i ens deixa bocabadats. Al cap d’una estoneta ens retrobem amb els companys a l’entrada. Cal abrigar-se del fred i la pluja, i fer-ho ràpid perquè els companys que estan al darrera no es quedin estancats a l’últim tram de pujada. Alguns aprofiten l’aturada per explorar l’altra entrada de la cova, situada a uns poc metres més avall. Un cop estem tots fora ens retornem cap als cotxes i ens dirigim a fer un bon refrigeri per comentar la jugada.

 

Nia a la Cova de la Rabosa

 

Fons de la Cova de la Rabosa amb formacions

Foto de grup amb els nous espeleòlegs

Recomanem aquesta visita, especialment a les famílies, per l’espectacularitat del lloc i per la relativa facilitat del recorregut, tot i que això no vol dir que no s’hagi d’anar amb compte. No us deixarà indiferents!

Gorka

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *