
Sortida de Calendari a Cantabria
Tal i com estava plantejat al calendari, un bon grup vam anar a Cantabria a fer una mica d’espeleo al pont de novembre.
Dimecres 1 de novembre
Quedem a les 8:00h a la pèrgola de Jesús per començar el viatge direcció Arredondo. Després de 8 hores de viatge amb parades, arribem i anem directament al barri Val de Asón per entrar a Coventosa i visitar la Sala de los Fantasmas.
La Sala de los Fantasmas, és part del sistema Cueto-Coventosa-Cuvera-Garma del Bucebrón amb 35km de recorregut total i 815m de desnivell, nosaltres vam visitar aquesta petita part.
Després d’uns 15 minuts de recorregut arribem a un pou arrampat de 15m on baixem i girem direcció Est, progressem per un laminador que ens porta a un destrepe per una colada, i ja estem a la Sala de los Fantasmas.
Espectacular sala per les seves dimensions i les formacions.
Sortim de Coventosa i anem a la casa del Espeleólogo a Arredondo, el nostre camp base per aquests dies.
Dijous 2 de Novembre
Són les 7:00h, comença a haver-hi moviment al camp base, els companys que aniran a fer la integral de Torca Tonio-Cueva Cañuela ja mouen. (Podeu llegir la crónica de Moises aquí.)
Com de costum fem un bon esmorzar i arranquem cap al poble de Las Machorras, on agafarem direcció al «Puertillo de Lunada», al coronar-lo trobem l’aparcament a l’esquerra.
Ens canviem i començem l’aproximació per una sendera prou marcada que dóna la volta al turó, quan passem el coll veiem la boca de Calígrafos a la dreta.
Entrem a la cavitat per la boca de reduïdes dimensions, continuem per una galeria de sostre baix que marcarà la tònica de l’activitat d’avui. Anem cap a l’encreuament denominat Juction, volem recòneixer aquesta part de la integral Calígrafos-Gándara. Anem progressant, alternant laminadors amb curs actiu, gateres, caos de bloc, galeries de sostre baix, on en el millor dels casos progressarem ajupits, tot en direcció descendent, on trobem algun ressalt instal·lat amb corda fixa.
En 2 hores estem al Joction, marcat amb el punt topografic TS-115. La nostra intenció és recòneixer fins aquí, ja que la info que teníem ens marcava 3-4 hores.
Decidim anar més endavant, de seguida arribem al riu Conjugaison i progressem per meandres més còmodes i trobem el cartell taronja de PVC que marca 6-50 i les indicacions a seguir. Portem prop d’1:30h de més, així que decidim deixar-ho aquí per avui, mengem algo per emprendre la pujada.
La sortida se fa molt més llarga i «peleona», ara les estretors són cap amunt…
Ja fora fem una parada curta a raser del vent i tornem cap a la furgo. Hem estat prop de 7 h a quatre potes al millor dels casos, ja sabem que ens espera.
Tornem al camp base on disfrutem d’una dutxa calenta i la companyia de la resta del grup.
Divendres 3
Avui sense pressa, anem aixecant-mos, esmorzem i arranquem tots a per fer la integral Cueva Vallina-Nospotentrar.
Arribats a l’aparcament deixarem els cotxes a la primera corba de la pista, la sortida està baix la d’aquesta a uns 300m, continuem ja equipats pista amunt i a uns 200m ens en sortirem cap a l’esquerra pel mig de la vegetació- Cueva Vallina és un abric prou gran.

Sarai a la gatera, ni gota d’aigua, pepet se la ha degut beure.
Entrem i trobem la gatera on de vegades s’ha de buidar l’aigua amb unes esponges i uns poals, la trobem seca, així que no fem ús dels artefactes. Progressem per un laminador que ens deixa als passamans, tot fent un gir d’uns 160º fins la capçalera del P10.

Gina a la galeria Vallina
Una rampa de fang ens porta a la Galeria Vallina on continuarem direcció est.
Continuant per la sendera molt marcada amb fites, fletxes i capta faros, arribem al balcó «Sunday Storms»- una part més alta on podem observar la galeria.
Seguim les marques, després del «Corredor de los Brillos» i una zona desfondada anem encadenat uns cuants pous i
alguna trepada, la progressió és còmoda i les marques no donen
lloc a error.
Serà, una vegada a la base del P13, on les marques ja no serán de fiar, la cavitat està en exploració actualment i hi ha molts camins.
Direcció sud-est, per la galeria més gran, anirem cap a la sortida per Nospotentrar.
Ja fora tornem al cotxes per una senda ben marcada que en arribar a una casa fa un gir a la dreta, d’aquí ja veurem les furgos.
Mengem i tornem al camp base a asearmos i fartarmos.
Dissabte 4
Avui ens tornarem a dividir en 2 grups, natros que anirem a fer la integral Torca Tibia-Cueva Fresca, ens aixequem a les 6:00h, donen aigua al migdia, així que anem a lo segur i arranquem prompte.
Deixarem un cotxe al barri de San Antonio de Asón, i el segon a los Collados de Asón.
D’aquí agafarem una pista a peu que abandonarem després d’un kilometre aproximadament, continuant a la dreta per una sendera marcada i fitada que ens durà a la boca de Torca Tibia.

Equip Tibia-Fresca: Didac, Maso, Jota, Albeseta, Sarai i Vicent
Aquí fem un mos, comentem una mica i cap a dins.
Masso s’arranca i comença a instal·lar el P14 d’entrada i després d’una rampa instal·lem el P9, que ens porta al P85. La capçalera del pou és prou còmoda i prou amplia.

Didac a la galeria del P70
Instal·lo la primera tirada, volada però prop de la pared, als 30m trobem el fraccionament una cadena a la dreta, fent pou al peu ens reagrupem mentres Didac recupera les cordes.
Continuarem per un meandre desfondat que s’anirà estretint i pel qual anirem progressant en diferents nivells, guanyant volum en arribar als P19 i P30. Arribem a la Gatera de Tibia, van passant els companys i ens toca a Albeseta i a mi, gatera «Tope Gama» que dirien… Primer fa una «S» invertida tenint que sortir, en la part final, escalant un ressalt estret que t’aboca al P36, on caldrà fer un pèndol per accedir a la rampa per on continuarem.
Passem els 2 P8 i arribem al segon P85.
Accedim d’una instal·lació a un gran bloc, trobem 2 reinstal·lacions a 6 i 30m, còmodes però amb pedra solta.

Sarai a la sortida de la E10
A partir d’aquí la resta d’obstacles estaran instal·lats en fixe. Anem prou àgils en la progressió, disfrutant i fent les nostres parades, passem les E15 i E10, que sòn recomanables emprendre amb pantin i arribem a la diàclasa de los Parisinos.

Darrera nostre la Sala Rabelais
La diaclasa és completament fòssil, molt divertida, va pujant i baixant per diferents nivells i meandres, trobem el R4 i la rampa en fixe fins les gateres que ens porten a les Galeries del P70. Anem a observar el pou, és semblant al primer, però més ampli, continuem per la galeria fins a la Sala Rabelais.
Fem un cop d’ull a la sala, on no podem acabar d’il·luminar tota la seva magnitut, en algun punt uns 100m de diàmetre, foto de rigor.
Fem un cop d’ull al Cañon Rojo, d’espectaculars dimensions i molt colorit, continuem baixant per una rampa que ens porta a la 5ª Avenida.

CAÑON ROJO
Passant meandres i galeries anem superant els pasamans que eviten desfondes i encreuaments de galeries com La Vira de la Araña, el Tracasin, el Bloque 64 i més… Arribem a un ressalt de 2m que ens deixa als laminadors de Cueva Fresca, on des de la última sala sentim com plou a l’exterior.

LA 5ª AVENIDA
Fem el retorn entre vegetació i pluja fins arribar a una pista plagada de salamandres, que ens durà fins el barri de San Antonio de Asón on tenim la furgo.

Gran estalagmita al final de la 5ª Avenida
Una travessa molt entretinguda gràcies a la varietat de les seves dificultats, progressant per zones fòssils i actives, gateres, grans galeries a una bona temperatura i com a premi arribar a Cueva Fresca, que bé és mereix una entrada per baix.
Arribem al camp base on ens esperen els companys, fem un mos i anem a dormir satisfets.
Una sortida a Cantabria magnífica, sobretot per la companyia, a per la próxima companys!!!
Vicent