UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Els Sifons del MC100 (continuant la feina)

11 septiembre 2017 per Vicent

Gairebé fa dos anys que vam començar a treballar els sifons de la Crisis.

Durant aquest temps, s’han fet moltes entrades per revisar més incógnites de la cavitat, quedant algunes d’elles resoltes. Alguns dels treballs realitzats van ser escalar una paret passat el sifó i revisar una incógnita dalt la rampa de fang, on Cantero i uns companys van intentar desobstruir el forat superior, sense continuïtat practicable.

Aprofitant aquest pont de setembre, volíem anar al segon sifó i trobar alguna manera de buidar- lo amb l’intenció de passar per la part inferior, on ja guanya dimensions.

Dit i fet, divendres Gina, Moises i Jordi Reverté, van anar a començar la feina, instal·lant la cavitat. A les 22:45h Sarai, Vicent, David i Inma, ens acostem a veure’ls i justament sortien del pou. Bona faena!!

Dissabte, després d’un bon esmorçar, com ha de ser, entrem a cavitat. Entrem material com mangueres i material de desobstrucció, neoprens…  L’equip està format per David, Inma, Carlos Foz, Kike, Vicent i Sarai, un bon equip per repartir material. Arribem al llac i preparem un punt calent per canviar-mos, ja que l’experiència ens diu que l’aigua està fresqueta, estar per allí cebant mangueres no ens farà entrar en calor exactament.

Començant a montar el punt calent.

Fet això, anem a punta amb el material, i després de fer algunes «chapucillas» conseguim comunicar el segon sifó amb el primer, decantant aigua a aquest ùltim i comunicant el primer sifó amb el riu, ho revisem una estona i sortim cap a fora deixant els vasos comunicants treballant.

Inma i Sarai disfrutant de la comoditat del meandre actiu, uns metres enrere del 1er sifó.

Sortim i deixem dins al grup del E.C. Castelló, Alexis, Carolina, Ferran i Mikel que surtirien després de fer la circular que dóna al llac.

Tècnica extremadament moderna per a cebar mangueres. Xupa Viceeeent!!!

Anem cap al refu on estan Maso, Miriam, companys d’un club de Terrasa i més integrants de l’Espeleocorb, presidits pel «jefe d’eventos, festivals i sorteigos»: Carlos Maraver. Fem les fartaneres de rigor, tertulies i monòlegs fins ben entrada la matinada, uns dormíem al refu, d’altres per fora i Maso a Cova Cambra.

Diumenge, no matinem massa, mengem bé i tornem cap a baix Maso i jo. Entrem a les 12:00h. acompanyats pel grup de Carlos Maraver, Edu Súarez i Javi, que en teoria desintal·larien la cavitat. En arribar a la capçalera del pou, sorpresa!, ens trobem un petate ple de material penjat a la reunió, marcat EDES. Deduïm que han entrat progressant per les nostres cordes, així que ens afanyem en agafar-los per coordinar la desinstal·lació i no deixar a ningú baix. Els agafem fent peu a la base del pou, comentem les intencións amb aquest grup i veiem que trigaran més en sortir que tots natros, així que els demanem que desinstal·lin ells; els deixarem una nota quan sortim.

Vicent passant el 1er sifó, al qual li vam baixar bastant el nivell d’aigua per poder passar més còmodes.

Maso i jo anem directes al llac, ell se fica el neopreno i passa el sifó 1, i fa una ullada al sifó 2. Aquest ha baixat uns 10cm de la marca que vam fer fa 2 anys, segurament va baixar més, però haurá recuperat durant la nit. Sortim rapidàment per no perdre temperatura. Ens trobem al grup de Manresa pujant la corda fixa per fer la circular superior al llac, acabem de concretar i sortim fins la base del pou, allí està Carlos i companyia. El Peluquero i jo sortim al exterior a les 14:20h, esperem als companys i anem cap al refu a fartarmos un altre cop.

Kike i Carlos a Sabarin

Van arribant Sarai, Kike i Carlos Foz, que havien anat a Sabarin, i els altres companys que venien de Salany.  Cap a les 19:00h. calculem que ja tindrien de sortir els de Crisis, havent desinstal·lat i ens acostem a veure que tal, els trobem de camí i tornem al refu.

Sarai, Carlos i Kike a la Sala del Llac

 

Bon cap de setmana d’exploració, ara tenim clar el mètode i més punts de vista.

Moltes gràcies a tots els que heu estat aquest finde allí dalt, lo millor de tot es poder compartir aquestes experiències en tant bona gent.

Ànims que ja es nostre, a la pròxima superat!!!

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *