UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

DESCOBRINT I EXPLORANT L’OBAGA DEL POLLO

2 abril 2016 per Vicent

DESCOBRINT I EXPLORANT L’OBAGA DEL POLLO

Pou part nova

L’Obaga del Pollo és un avenc conegut des de l’any 1954, situat al mig de la Serra de Cardó i Boix. Aquest es troba a escassos 200 metres de l’avenc del Camí de la Xàquera, tot i que deixa de ser atractiu pel seu difícil accés
A l’avenc de Xàquera fa pocs anys es va ampliar la cavitat en més de 100 metres de profunditat, arribant a la cota de -180 metres. Aquest fet suposa una petita esperança de descobrir coses noves.
En aquesta zona es poden trobar més cavitat de diferents tipus, és un punt calent per a practicar l’espeleologia, on es pot veure la gran diaclassa que és la que crea l’avenc de l’Obaga del Pollo.

En una de les exploracions després de fer algun pas exposat ens va semblar sortir de la topografia, ja que anàvem per un pis superior que no apareixia, i tampoc un pou de 10 metres. Aquella topografia era molt senzilla per la cavitat que s’estava descobrint, hi havia molts ratpenats i diferents insectes. Després del pou es va tancar la cavitat, amb la casualitat que un ratpenat va entrar per una petita escletxa i no va tornar a sortir, això volia dir que la cavitat continuava, però no s’hi podia passar.

Un altre dia amb l’ajuda del nostre estimat Cantero vam superar el pas del Bitxo, dos gateres seguides que estan fora de la topo. Després d’aquest pas ve una rampa estreta que dóna lloc a una diaclasa, on trobem un pouet de 10 metres desgrimpable, en aquest punt es comença a obrir la cavitat i… sorpresa! un altre pou de 20 metres, també desgrimpable. Continuem baixant fins a la galeria Càtar, una de les galeries més boniques, on encara es pot veure un altre pou fins d’uns 15 metres, però aquesta vegada es va tancant i ja no s’obri més. Calculem que estem sobre els 100 metres de profunditat, tot un èxit!

 A la galeria Càtar hi ha dos escalades, un porta al pou de Didaket i l’altra més exposada a les galeries Vicente, tot està pendent d’exploració, ja que no sabem que hi ha després, sembla que va en direcció Sud guanyat metres cap l’avenc del Camí de Xàquera.

L’Obaga té uns 150 o 200 metres de recorregut i la part nova de la cavitat té molta formació espectacular, com ara colades lila, colades dàlmata i altres colades de color ocre barrejades amb negre. És cert que cada racó és únic i d’una bellesa extraordinària.

Ens vam posar amb contacte  per isntal·lar i documentar la cavitat, tal com és mereix, amb la UEC Tortosa, el SIET Tarragona i l’Ajuntament del Perelló i els agents rurals, que estan controlant l’àguila de cua barrada que volta per la zona.

Personalment ha estat una de les millors experiències que un espeleòleg pot tenir, anar guanyant tants de metres i trobar tants de pous i galeries especatuclars en formació, és com un somni fet realitat.

Exploració a càrrec de Tomas, Cantero, Didac, J. Tiron, Vicente, Salva, Miquel i Sarai de la UEC Tortosa i Pep i Francesc del SIET Tarragona.

Tomas.

Una respuesta a “DESCOBRINT I EXPLORANT L’OBAGA DEL POLLO”

  1. Periko K dice:

    Tius, felicitacions per el "curro" que esteu fent a la zona del Perelló.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *