UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Torca del cerro del Cuevón, -1589m

18 diciembre 2015 per uecbarrancs

Macizo de los Urrielles, Picos de Europa

Asturias

Una nova col·laboració de la UEC Tortosa amb el projecte 17 picos 17 simas a càrrec de Carlos Flores i amb l’I.G.M.E. (Instituto Minero Geológico de España) a càrrec del geòleg Raul Perez.
Arribats a la part més ambiciosa del projecte, la 6ª cavitat més fonda del món, amb -1.589 m. de desnivell i 7.060 m. de recorregut, a temperatures entre 5 i 7 graus, amb 96% d’humitat, fent escalades, meandres estrets, cascades inevitables. Està considerada una de les cavitats més dures del món, costa molt guanyar fondària.
Es necesiten aproximadament, 2.800 m. de corda, 260 spits, 370 mosquetons, etc… uns 102 pous.


16 d’agost de 2015

Sortim de Tortosa Albert Albesa i Carlos Cantero de la UEC Tortosa i Jota Della d’ESPEMO, en direcció a Arenas de Cabrales (Asturias) on farem nit per allí.

17 d’agost de 2015

Ens trobem de matí amb el nostre company Enrique Bañon de l’Espeleoclub Resaltes de Murcia.
Començem amb la logística, anem a comprar el que ens fa falta, i a Bulnes, preparem tot el material, butano, menjar, sacs, taladro, ferralla, etc… uns 30 kg aprox.
Agafem els «motxilots» i pujem al cremallera (14:30 h.), d’on ens deixa el cremallera fins al «Refugio Cabrones» tenim uns 3 km y 1.500 m. de desnivel, amunt amunt i hi arribem (19:30 h.) amb molta boira i les cames ben carregades. Sopem i ens anem a dormir.

18 d’agost de 2015

8:00h. Ens aixequem, esmorçem i cap el campament montat al Cerro del Cuevón, en 20 minuts estem allí.
Preparem les cordes i el material de -611 m. fins a -900 m., més un vi vac, total 8 petates més els personals. 
Vam haber de pensar com portejar tot el material, decidim fer 2 grups. Un primer grup d’atac i un segon grup que entrarà fins l’únic vivac a -370 m. i tornaria a sortir i entrar fent porteos.

19 d’agost de 2015

8:00h. Ens aixequem amb moltes ganes d’entrar a la cavitat, la preparació del dia anterior ha sigut laboriosa. Esmorçem fort, preparem els petates personals, repartim butanos, taladors, etc…
12:30h. Els 4 espeleòlegs entrem a la cavitat amb 2 petates per cap, un de material i el personal.
18:00h. Arribem a –372 m. «Sala Zabou La Miche» allí trobem el vivac, prou bo. Al exterior del vivac, molt de fang i un casc en memòria d’un espeleòleg búlgaro que hi va perdre la vida.
Enrique Bañon es quedarà amb mi al grup d’atac, mentre Albert i Jota menjen i surten a fora de la cavitat per entrar demà amb més material. Enrique i jo preparem l’atac, spoem i a dormir.

20 d’agost de 2015

9:15h. Ens aixequem, esmorçem ben fort i al ataque!
Ens emportem 3 petates i anem baixant un pou de -40 m., allí trobem el material que havien deixat un altre grup que havia entrat feia uns dies.
Tornem a revisar el material que tenim per equipar, i el que hi havia allí.
L’altre grup pensava que havien arribat a una cota més profunda.
Continuem i arribem al meandre Tabeca.
És un meandre eixamplat al principi amb explosius, bastant estret i serpentejant, amb una continuitat descendent, portar 5 petates entre 2 ens dificulta la progressió.
Arribem a «Los pozos Scholosseneger», P29, P25, P13, P-17. Una sèrie de pous encadenats, actius d’aigua, acabem molt banyats. Decidim deixar material i controlar el pas a la «Sala del Conciliable». La progressió no es fàcil, les aigues segueixen per un pouet molt regat i carregat de fòssils molt raros, semblen tornillos de pedra, es algun tipo de molusc. Observem la sala baix nostre mirant per un meandre ascendent. Decidim tornar al vivac de -372 m., ens espera una bona banyada. Mentres ascendim, anem buscant la manera de traure la via de l’aigua, però no es pot modificar la instal·lació per l’estretor.
Arribem al vivac, els companys no han arribat encara, sopem i anem a dormir, el dia ha sigut dur i banyat- 00:30h.

21 d’agost de 2015

9:15h. Ens aixequem, no sabem perquè els companys no han arribat. Esmorçem ben fort i arranquem amb 3 petates, 2 d’atac i 1 de personal (taladro, bateries i menjar).
Anem baixant, montem un desviador als «Pozos Scholossenegger» per evitar una mica l’aigua, de baixada va bé.
Arribem al punt d’atac, buscant pel meandre ascendent i desfondat, trobem el pas, un P21 i un P12 ens porten a la «Sala Conciliable».
La sala es caótica, amb molts de blocs i molta humitat. Busquem un lloc on montar el vivac a un altre atac, montem un sensor de l’I.G.M.E revisem material i ens adonem que no tenim prou material per continuar per el P40 i el P7, pensàvem que portàvem material per arribar a -661 m. però no era així. Decidim tornar al vivac, a la pujada el desviador evita bastant l’aigua però igual acabes banyat.
17:30h. Arribem al vivac, allí estaven els nostres companys Albert i Jota que havien sortit 2 dies abans per entrar més material, però un d’ells no es trovaba bé i per aixó no van entrar.
Arranquem Enrique i jo cap amunt, seguits d’Albert i Jota.
22:00h. Ja estem tots fora al campament, sopem i anem a dormir.

22 d’agost de 2015

7:30h. Ens aixequem, esmorçem i preparem els motxilons.
10:00h. Arranquem direcció a Bulnes, ens esperen 1.500 m. de desnivell.
12:30h. Ja estem baix, hem acabat la jornada, anem a dinar i comentem l’estat de la cavitat i les experiències, que no són poques. Ens despedim del nostre company Enrique Bañon, natros ens quedem i anem a visitar la Cueva soplado ras, Cueva del agua i Torca sol vievo, Rayo de sol que són dos integraletes. 


Hem treballat en equip i suports morals, això ens ha donat un molt bon resultat.
Gràcies a tots per formar aquest gran equip!


Carlos Cantero 57:30 h. en cavitat.




Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *