UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Noves descobertes a la Serra de Cardo – Boix

29 diciembre 2014 per uecbarrancs

El company Tomàs juntament en altra gent de El Perelló està fent una feinada a una serra que guarda molts de tresors tant en el seu exterior com en el seu interior (això queda clar en els anys que fa que es mouen els espeleòlegs per aquesta serra per treure-hi els seus secrets que son molts), i que en els darrers temps estan agafant el testimoni una nova fornada d’Espeleòlegs que estan fent una nova re-descoberta en quand a l’espeleològia en aquesta Serra, en gent com Tomàs i molts altres(com a exemple clar està l’avenc del camí de la Xàquera en -180 metres).
 Aquí avancem alguns croquis que ha fet d’avencs que en principi semblen de nova descoberta, que ha explorat, i que ben aviat segur que veuran la llum d’una forma mes permanent.

AVENC DE LA SERP

APROXIMACIÓ: Surtin del Perelló pel camí de les comes fins passar la bassa uns 400 metres i just abans d’arribar a una pujada amb molt mal estat, hi ha un entrador a l’esquerra on deixarem el cotxe al costat d’una caseta abandonada.
A PEU: Hi ha un petit sender al costat de la cas direcció oest, que passa per un petit Prat, hem de continuar paral·lels al barrancs sense perdre altitud, uns 200 metres fins que trobem uns marges amb desús, ja des d’ aquest punt es pot veure l’avenc marcat amb tela taronja d’obra. És el moment de travessar el barrancs i pujar-lo fins l’altitud aproximada i amb un sender poc marcat s’arriba a les boques de l’avenc.
DESCRIPCIÓ: Forat erosionat per l’aigua amb desnivell dona looc a una sala amb cúpula i un ràpel penjat de 6 metres, al tocar terra hi ha un terraplè que ens porta a uns passos estrets i desgranadissos fins al pas dels plors (que va ser desobstruït), després anirem baixant des grimpant una paret de grumolls fins arribar al fons de la sala paula, escara que l’últim pas que es fa entre una estalactita i una estalagmita arribant a la sala titi, la més espectacular de la cavitat amb molta formació no gaire activa i uns sostre molt alts. Avenc amb molta formació.
Descobriment:
Juakin lo pastor, Salva i  Maso
Crokis:
Maso 
Material:
 Corda de 15 metres
4 Xapes.
  

AVENC DEL FLAUKERO
APROXIMACIO: Sortim del Perelló direcció Rasquera i al Km. 5 s’ha d’entrar a la central eòlica, passem per davant de la base eòlica i seguim els cartellets, hem d’arribar al molí 29 i aparcar. Mirant cap a la mar, al sud oest a una 15 metres de distància i a 10 de desnivell està aquest petit avenc.
 DESCRIPCIÓ: S’ha d’instal·lar una petit acorda per baixar el ràpel de 3 metres, ja que té forma de cúpula, s’allarga uns pocs metres i es separa amb dos pisos, poca formació i possibilitat de trobar algun ratpenat.
 Descobriment: Flaukero i Maso
Crokis: Maso
Material:
Corda 5m. 1 xapa 1 natural

COVA DE TITA
APROXIMACIÓ: Des de el perelló direcció a la font de tita, es pot aparcar el cotxe al pàrquing de la mateixa fons, la cavitat està al sud est a 40 metres del camí i a una 30 metres de desnivell ascendents pujant per la cara nord de la muntanya fins trobar una paret de roca. La vegetació és espessa i la senda no està gaire marcada.
DESCRIPCIÓ: Una cova interessant ja que es pot entrar i sortit per diferents boques, fins i tot per una boca de mes de 2 metres d’altura, per dins es totalment degrimpable, sempre anant amb compte amb els despreniments de roques, ja que la cova es un caos de blocs.
Descobriment:
Adri, Dami, Paula, Maso.
Crokis: Maso.

  
 AVENC DE JUAKIN LO PASTOR
APROXIMACIÓ: Sortim del Perelló direcció Rasquera al Km. 3 després d’una corba a la dreta hi ha un gran entrador a mà esquerra, continuant pel camí de terra es segueix durant uns centenars de metres, passant per un barrancó que deixarem enrere i a la propera corba hi ha un caminet a la dreta que és el que haurem de seguir fins arribar a una bifurcació, aquí es pot aparcar, si és disposa de 4×4 es pot seguir el caminet que està en prou mal estat uns 300 metres, fins arribar al pantà. En direcció nord oest hi ha una petita coveta que ens servirà de referència per trobar la petita senda que està a pocs metres, anirem pujant  per marges amb desús, és pot trobar alguna petita fita que possiblement ens porti a prop del forat, que està a meitat vessant nord, prop d’uns pinets joves.
DESCRIPCIÓ: pou aeri de 16 metres que porta a una gran sala amplia i alta, on hi ha un pas que porta a una sala contigua més petita però molt alta, on es pot veure com es comuniquen les dos sales.
Descobriment: Juakin lo pastor, Salva, Cantero, Maso.
Crokis: Adri, Maso
Material: Corda 30, 2 xapes, i 2 naturals.

AVENC DE CABRA FREIXET

APROXIMACIÓ:  Sortim del Perelló direcció Rasquera al km. 7 seguin el camí asfaltat de l’esquerra que porta fins les pintures rupestres, aquí es pot pujar pel camí que hi ha la cadena si està oberta fins la bassa de falcó i agafar la senda fina a la lloma de cabra freixet on la senda es bifurca en forma de T. Si no es pot aparcar al mateix pàrquing de les pintures rupestres i pujar fins a la lloma de cabra freixet on se veu ja la cara nord, hi ha una bifurcació en forma de T. S’haurà de girar a l’esquerra i continuar durant uns 200 i si ens hi fixem a mà esquerra s’entreveu una roca amb més humitat i coler més verd de la vegetació que ens marca la boca de l’avenc.
 DESCRIPCIÓ: Interessant avenc a la lloma de cabra freixet, sembla una petita coveta que s’obri un forat de 8 metres, després és continua per unes finestres altes que s’han de grimpar per accedir a un pou més estret i petit (sud) i un altre més espectacular (nord).
 Crokis:  Avelino i Maso
Material: corda 40 metres, 2 xapes i 3 cintes per naturals.

AVENC DE LES COMES
Des de El perelló agafem la carretera direcció Rasquera fins al km. 3,8 que hi ha un gran replà on abandonem la carretera i en endinsem a un caminet direcció sud direcció els molins de vent de les comes i quan estem a punt d’arribar hi ha una corba tancada a la dreta i un replà a la lloma d’una muntanyeta hi entrem i anem fins al pal de la llim de ferro i aparquem.
Des de allí haurem de baixar per la part sud-est buscant l’únic pinet que hi ha amb tota la barrancada, la cavitat és a prop.
Pou de 8 metres amb grumolls, sala alta i amb molt ossos.
Material: corda 15,2 xapes, 1 natural
Descobriment: Joaquim lo pastor, Cantero, Salva, Maso.
Crokis: Maso.

AVENC DEL PANTANO
Sortim del perelló direcció Rasquera, fins al km. 3,8 on després d’una corba a la dreta hi ha un gran replà on es pot sortir d ela carretera i agafat el caminet de terra que hi ha a continuació durant uns centenars de metres, passant de llarg uns camins que van per un barrancó, el que hem d’agafar es a uns pocs metres més endavant a la dreta, es té que seguir el camí fins una bifurcació on aparquem, o si es disposa de bon vehicle 4×4 es pot continuar pel camí de l’esquerra que esta en mas estat fins la última corba tancada, a 200 metres del pantà. La cavitat està a 100 metres pujant per la besant i uns 40 metres de desnivell.
Té una gran boca desgrimpable fins als 5 metres, on trobem un petit terraplè on arribem a menys 7 metres, sense formació, molts ossos d’antigues cabres i algun insecte.
 Descobriment: Joaquim lo pastor, Salva, Maso.
Crokis: Maso.


Gracies Tomàs per compartir-ho en tothom.

Una respuesta a “Noves descobertes a la Serra de Cardo – Boix”

  1. Per si no ho coneixeu, aquí teniu més informació sobre aquestes i altres cavitats del Perelló:

    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=333438

    Fa temps que les tenim el "llista d'espera" per a visitar i publicar al nostre bloc:

    http://cavitatsdecatalunya.blogspot.com.es/

    Jordi de Valles

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *