UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

CRONICA D’EXPLORACIÓ I CROQUIS DE SABARIN II

28 junio 2013 per uecbarrancs

Gran diaclassa
Galeries d’acces al riu


L’exploració de Sabarin II, va començar en una sortida conjunta de l’Espemo, l’Espeleo Club Castelló i la UEC Tortosa. Aprofitant que feia dies que no plovia, vam decidir intentar buidar el sifó superior del riu del Sanwitz.

Després d’unes hores treient aigua i fang, d’un pas on no pots ni girar el cap, vam aconseguir passar a l’altre costat. Allí vam trobar una successió de gateres, que donaven a la sala Catalunya. Però la millor sorpresa va ser que, després de la sala continuava el recorregut, per unes galeries molt còmodes, que anaven passant per altres sales. 

Sala Helena i Sala del Llac del Barquer


 

Per un caos de blocs vam canviar de nivell i vam descobrir la sala del Llac del Barquer i a continuació la sala Helena amb moltíssima formació. Tornant al recorregut de baix, continuarem fins trobar el Riu del Vint-i-dos de Setembre, que mes avant desapareixia. Seguirem la galeria fins a arribar a una bifurcació, que poc després es tornava a unir. Finalment vam arribar a una gran xemeneia i poc més endavant el final de la galeria.
Després d’unes hores d’exploració vam sortir cap a fora, llavors estimarem que aviem fet un recorregut per la galeria principal d’uns quatre-cents o cinc-cents metres.

Durant els dies posteriors, es van fer diferents entrades. La majoria d’elles foren de visita, però en les quals anàvem trobant noves raconades i incògnites. En una d’elles observarem que, el Riu del Vint-i.dos de Setembre, després de sifonar per una petita galeria, feia cap a una diaclassa que hi havia més endavant.

Capçalera del pou de 48m.

Pou de 48m.                                                                                                                                                    L’última de les entrades, la vam fer equipats amb cordes i arnesos per des-cendre la diaclassa per on s’escolava el riu. També portàvem una cinta mètrica per treure mides. Varem des-cendre la diaclassa, on hi havien un pou de 7m i un altre de 48m, al fons del qual, es feia tan estreta que no poguérem continuar. Després vam anar fins al final de la galeria, i vam sortir prenent mides fins al sifó superior. Ens sortiren 475m de recorregut, vuitanta dels quals a les gateres qui hi ha al principi.

Així ja sabíem que els 56m de profunditat i 517m de recorregut de Sabarin, passaven a ser 112m de profunditat i 1000m de recorregut com a mínim.

Llavors començaren les pluges impedint-nos el pas pel sifó superior. Des de a les hores, em intentat trobar un nou pas des-de l’interior i l’exterior, sense cap èxit fins al moment. Del que recordo, gràcies a les diferents entrades que hi he fet, he dibuixat aquest croquis. Recordeu que només es un croquis i que les proporcions no son del tot correctes, simplement serveix per tenir una idea del que hi ha al darrere del Sifó Superior de Sabarin.

by Barquer

2 respuestas a “CRONICA D’EXPLORACIÓ I CROQUIS DE SABARIN II”

 1. Victor dice:

  Enhorabona! Moltes gràcies per continuar amb aquesta tasca de descoberta de nous fragments de tan interessant mon subterrani.
  Repeteixo felicitats ben merescudes.
  "Víctor"

 2. @lbert dice:

  Gràcies Victor.
  Hem tingut algunes traves, però ara tot va bé.
  Esperem poder treure a la llum la topografia abans de final d’any, si el nivell de l’aigua del sifó superior ens permet passar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.