UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

CRONICA D’EXPLORACIÓ I CROQUIS DE SABARIN II

28 junio 2013 per uecbarrancs

Gran diaclassa
Galeries d’acces al riu


L’exploració de Sabarin II, va començar en una sortida conjunta de l’Espemo, l’Espeleo Club Castelló i la UEC Tortosa. Aprofitant que feia dies que no plovia, vam decidir intentar buidar el sifó superior del riu del Sanwitz.

Després d’unes hores treient aigua i fang, d’un pas on no pots ni girar el cap, vam aconseguir passar a l’altre costat. Allí vam trobar una successió de gateres, que donaven a la sala Catalunya. Però la millor sorpresa va ser que, després de la sala continuava el recorregut, per unes galeries molt còmodes, que anaven passant per altres sales. 

Sala Helena i Sala del Llac del Barquer


 

Per un caos de blocs vam canviar de nivell i vam descobrir la sala del Llac del Barquer i a continuació la sala Helena amb moltíssima formació. Tornant al recorregut de baix, continuarem fins trobar el Riu del Vint-i-dos de Setembre, que mes avant desapareixia. Seguirem la galeria fins a arribar a una bifurcació, que poc després es tornava a unir. Finalment vam arribar a una gran xemeneia i poc més endavant el final de la galeria.
Després d’unes hores d’exploració vam sortir cap a fora, llavors estimarem que aviem fet un recorregut per la galeria principal d’uns quatre-cents o cinc-cents metres.

Durant els dies posteriors, es van fer diferents entrades. La majoria d’elles foren de visita, però en les quals anàvem trobant noves raconades i incògnites. En una d’elles observarem que, el Riu del Vint-i.dos de Setembre, després de sifonar per una petita galeria, feia cap a una diaclassa que hi havia més endavant.

Capçalera del pou de 48m.

Pou de 48m.                                                                                                                                                    L’última de les entrades, la vam fer equipats amb cordes i arnesos per des-cendre la diaclassa per on s’escolava el riu. També portàvem una cinta mètrica per treure mides. Varem des-cendre la diaclassa, on hi havien un pou de 7m i un altre de 48m, al fons del qual, es feia tan estreta que no poguérem continuar. Després vam anar fins al final de la galeria, i vam sortir prenent mides fins al sifó superior. Ens sortiren 475m de recorregut, vuitanta dels quals a les gateres qui hi ha al principi.

Així ja sabíem que els 56m de profunditat i 517m de recorregut de Sabarin, passaven a ser 112m de profunditat i 1000m de recorregut com a mínim.

Llavors començaren les pluges impedint-nos el pas pel sifó superior. Des de a les hores, em intentat trobar un nou pas des-de l’interior i l’exterior, sense cap èxit fins al moment. Del que recordo, gràcies a les diferents entrades que hi he fet, he dibuixat aquest croquis. Recordeu que només es un croquis i que les proporcions no son del tot correctes, simplement serveix per tenir una idea del que hi ha al darrere del Sifó Superior de Sabarin.

by Barquer

2 respuestas a “CRONICA D’EXPLORACIÓ I CROQUIS DE SABARIN II”

 1. Victor dice:

  Enhorabona! Moltes gràcies per continuar amb aquesta tasca de descoberta de nous fragments de tan interessant mon subterrani.
  Repeteixo felicitats ben merescudes.
  "Víctor"

 2. @lbert dice:

  Gràcies Victor.
  Hem tingut algunes traves, però ara tot va bé.
  Esperem poder treure a la llum la topografia abans de final d’any, si el nivell de l’aigua del sifó superior ens permet passar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *