UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

CANTABRIA SOTA L’AIGUA

10 abril 2012 per uecbarrancs

 SISTEMA DEL MORTILLANO:  Cuivo-Mortero de Astrana.

El divendres vam reunir, onze espeleòlegs de diversos clubs; ESPEMO, ECC, Dinàmics i UEC per realitzar la travessa més clàssica del Sistema del Mortillano, que és de dificultat mitja-baixa, ja que no ens volíem  cansar gaire, ja que al dia següent en teníem una de les grans. M’entres la majoria anava a buscar la boca de Cuivo, els tres que havíem estat, varem anar instal·lar la boca de sortida.  Sobre les 12 del migdia ja estàvem tots fen la travessa, vam anar avançant per ella sense gaire dificultat, excepte un grup reduït que es va despistar i va arribar fins al final del sifó, que va  dur un contratemps de 30’. Una vegada a la ruta correcta ens reagrupem al Rió Cubieja on hi ha l’espectacular Pozo de l’Arco, amb una cascada a de 90m, aprofitem per fer-nos la foto de grup. Una vegada al Río Leorna, uns van a veure el gran pou de 178m i els altres van directament a la sortida, per la majestuosa boca del Mortero de Astrana.
  
RED DEL SILENCIÓ: Canal-Valle
El dissabte ens aixequem per anar a fer Caballos-Valle, però durant tota la nit i el dia a estat plovent i  decidim no entrar. Alguns veien les previsions se’n tornet cap a casa, alguns entren per Canal-Valle i els altres anem a visitar les coves turístiques de la Vall de Karranza Pozolagua i de tarda a visitar la costa Cantàbrica.
El diumenge entrem per Canal, superem el tram de gateres i estrets laminadors verticals i arribem al Libro (Llibre on sindica hora de pas i ruta a seguir,per facilitat als equips de rescat ens cas d’accident ).  Continuem pels tortuosos laminadors, on fas un 1km a 4 potes. Una vegada superats passem per 2 boniques galeries la del Sahara i Cómoda. Una petita baixada ens porta a la Playa, on ja entrem a al Río del Selenció, que ens portarà fins a l’exterior abans tenint de superar unes quantes barreres de blocs.  Finalment sortim per la boca de Cueva del Valle, se’n el naixement del Río Silencio un dels afluents del Asón. 

I PER A RECORDAR: Els companys del càmping, van entrar dissabte a  CUETO-COVENTOSA, on les fortes pluges van sifonar el pas desprès del Agujero Soplador,on van esperar 30h a que baixes el nivell. Sortint de la travessa amb un total de 56h. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *