UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Cueto Coventosa en estil alpí

23 abril 2011 per uecbarrancs

CUETO-COVENTOSA

Farà vora mig any ens vam endur una desil·lusió, en no poder realitzar la travessa de la PSM Tête Sauvage-Verna, a causa del mal temps. Va ser llavors quan decidirem organitzar una altra gran travessa, Cueto-Coventosa.
El divendres 22, ens ajuntem 6 companys de l’ESPEMO i de la UEC (David, Mota, Cantero, Cucala, Saba i Albert), fem un bon esmorzar, com si es tractes de la ultima cena. I ens dirigim a Bustablado, per poder fer l’accés des la nova pista. Arribem a la boca de Cueto, ens equipem amb el material personal i comencem el descens de la travessia a les 12h30min. La bona organització ens fa superar el pou de Juhue de 302m, ràpidament (amb 2 al davant instal·lant cordes, 2 al darrera recuperant-les i 2 al mig de portejadors). La sort va ser que els pous posterior els varem trobar instal·lats amb fix i això ens va ajudar a accelerar el descens fins a la a la base dels pous, en poques hores varem superar els 600m negatius de desnivell, que son la part més tècnica de la travessa. Realitzem un petit mos i comencem la llarga caminada per les immenses galeries i les grans sales fòssils: de Juhue, de las 11h, la gran pedrera, del Chicharron, entre mig de milers de blocs i pedres, avancem àgilment, al poder divisar els reflectants gracies a les potents llanternes de leds. Parem al Oasis i reomplim les cantimplores i continuem fins al pou de Navidad.
Aquí canviem de sector i ens endinsem a la xarxa intermitja, possiblement la més dura de la travessa. Es tracta d’un entramat de galeries de menor mida, tubs de pressió i petits meandres, on de vegades la seva progressió és extremadament dura. Avencem per la galeria dels Artistes, la Sala Blanca on trobem un grup que a entrat 4h abans que nosaltres a la cavitat. Després realitzem l’espeleodromo, un meandre molt divertit de la mida d’una persona estàndard. Arribem al pou de la unió , on tornem a agafar aigua, continuem per la part mes estreta de cavitat, la zona de la Turbina. I per fi arribem a la Agujero Soplador un pou de 17m molt estret, que ens deixa per fi ja al sistema de Coventosa.
Arribem a la Ribera, on fem un menjada consistent, sopa, fabada, llentilles… ens fiquem el neoprè i unflem els flotadors, excepte Cantero que a preferit portar-se la seva barqueta explorer 200. Passem els tres llacs, continuem caminant per la majestuosa galeria del Gran Cañon fins a la xarxa d’entrada, que superant uns quants pous ascendents i passamans, arribem finalment a les 23h55min a la boca de sortida de Coventosa, amb 11h30’ de dura activitat. 

MORTERO D’ASTRANA
La intenció era aprofitar per després de Cueto-Coventosa fer la Cuivo-Mortero d’Astrana, però les pluges ens ho van impedir i finalment sols van fer una visita fins al gran Pou. 

2 respuestas a “Cueto Coventosa en estil alpí”

  1. Jordiet dice:

    Felicitats per la travessa, sou uns craks. Quina canyaaaaa!!!!!!!!!!!

  2. Anònim dice:

    Felicidades, 11,30 es un tiempazo para cueto-coventosa. y mas teniendo que instalar el Juhue.

    Juanjogava

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *