UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Avenc de la pista del Refugi de Cova Cambra.

7 enero 2011 per uecbarrancs

«Normalment els processos en que la natura crea i destrueix els avencs i coves són molt lents, però a vegades ens pot sorprendre amb canvis sobtats»
El diumenge passat quan tornàvem de visitar la Cova del Rastre i les del seu voltant, vam quedar-nos sorpresos en veure que s’havia obert un forat a la pista que entra al Refugi de Cova Cambra. Era evident que algú ja l’havia vist abans ja que hi havia una pedra tapant-lo, possiblement per evitar un ensurt amb el vehicle.

A simple vista es veien parets de roca sota la primera capa de terra, i les pedres s’escolaven uns metres en avall. Per tant podíem estar davant d’un avenc que s’havia obert pas a la superfície a traves d’una capa de terra que havia cedit i calia explorar-lo.
D’aquesta manera, el primer que vam fer va ser enviar un informe al parc natural per tal d’informar-los i oferir-nos a realitzar la corresponen exploració per tal de garantir, en primer terme, que no hi havia perill de col·lapse de la pista, i en segon, fer l’exploració que tota nova cavitat requereix per tal de catalogar-la.

Situació:


Un cop el Parc Natural ens va donar el seu vist-i-plau per realitzar l’exploració ens vam ficar a la feina. El primer va ser aconseguir material per senyalitzar-lo, i finalment vam quedar dijous per anar-lo a explorar.
A primer cop d’ull vam veure que les parets del pou d’entrada eren prou solides per garantir un mínim de seguretat, però calia treure els grans blocs que estaven encastats per poder fer pas i explorar-lo. Així que després de treure una mica de terra del voltant vam anar pujant un a un els blocs que obstruien el pas.
Llavors ja vam poder començar a baixar el primer pou per veure si tindria continuïtat, encara que no teníem massa esperanses, ja que a uns 5 metres es veia el fons, i l’única via possible de continuïtat seria pel lateral del fons d’aquest primer pou on s’apreciava una continuïtat.
Finalment vam comprovar que l’avenc te una profunditat de 5,5 metres que s’assoleixen al final de la petita sala que hi ha al fons del pou d’entrada:
Un cop finalitzada l’exploració hem remés un informe al Parc Natural per a que decideixi la solució i senyalització definitiva de l’avenc, i de moment hem deixat la senyalització provisional per a que ningú tingui cap accident.

2 respuestas a “Avenc de la pista del Refugi de Cova Cambra.”

 1. Estaba jo i uns companys del ECG al refugi quan va vindre el 4X4 d'un forestal a marcar amb unes cintes el forat.
  Nose si es faria el forat la nit del dimarts al dimecres perque vam pasar la nit de dilluns i del dimarts i no el vam veure….

  Salut Christian

 2. Hola Cristian que tal, pues el forat el vaig veure el diumenge dia 2, suposo que et refereixes a aquesta setmana, per tant ja i devia estar quan vau passar, però com tenia una pedra al mig no el vau veure. La primera foto de la entrada al blog és del dia 2.
  Les varilles de rea amb cinta ho va marcar el Parc després d'informarlos, i ho vam rematar amb la senyal i els conos el dijous.

  salut

  ens parlem

  Saba

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *