UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Avenc de la Cursa

20 diciembre 2010 per uecbarrancs

 Aquest dissabte hem anat a fer un avenc que va localitzar fa poc en J. Tirón a la Mola, i que no teníem massa clar quin podia ser, però una cosa si que la teníem clara, havia estat explorat, ja que a la boca hi ha un spit clavat. Tot i això, com no el coneixíem ens va motivar bastant visitar-lo. Al final ha resultat ser l’Avenc de la Cursa, un altre gran clàssic dels anys 70-80, i que com en tants d’altres s’havia perdut en l’oblit la seva situació exacta per manca d’informació, ja que en l’època no es disposava dels fabulosos GPS que tenim avui dia, és per això que fidels a la nostra manera de fer, publiquem les coordenades per a que més gent el conegui i pugui visitar-lo, i plenament conscients que les facilitats que ens donen avui en dia les noves tecnologies per situar els avencs són vitals per la seva preservació com a patrimoni espeleològic.
L’avenc comença amb un pou estret però sense cap dificultat i que als 10 metres s’obre amb una sala vertical amb bastanta formació que ens deixa sobre una repisa, no abans sense haver hagut de buscar i rebuscar on fraccionar, ja que en aquest primer pou només hem estat capaços de trobar dos spits, el de la capçalera i un a meitat primer pou. Finalment ho hem solucionat clavant un spit a -10m i utilitzant desviadors a naturals una mica rebuscats però eficients. 
Un cop a la repisa, i havent utilitzat una corda de 40m i un pingo de 10m, el pou continua amb una rampa, que un altre cop hem salvat utilitzant naturals fins arribar a una altra repisa on hi ha dos spits consecutius i que permeten fraccionar còmodament per arribar al fons de l’avenc. Un cop allí a través d’un pas estret accedim a una sala lateral amb bastant de fang, on ja no s’aprecia cap continuació, i foto i cap a fora. En total hem calculat uns 70 metres de profunditat aproximadament.
Situació:
40º 48,5′ 0,06″
  0º    18′ 26,5″
Datum: WGS 84
La primera intenció era fer la topo al sortir, però un cop constatat que és tractava de l’avenc de la Cursa ho vam deixar estar, ja que la SIE ja te una topo de quan el varen explorar l’any 1975.

 Topo original, extreta de la revista EspeleoSIE

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *