UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Avenc del Polit. Història d’una descoberta.

5 agosto 2010 per uecbarrancs

Aquestos dies hem estat ocupats explorant aquest nou avenc, ara, amb gairebé el 100% de la feina d’exploració feta, publiquem el diari de la descoberta i posterior exploració d’aquest nou avenc, que amb una profunditat de -134 metres (fins on hem explorat), es queda amb el 6é lloc en el ranquing de profunditats del Port.

Cronologia dels dies d’exploració:

18/07/2010

Rafel, Jack i Saba anem a buscar forats a la Mola. Aquesta vegada decidim anar per una zona que no hem explorat encara, la zona de la capçalera del Barranc del Polit, d’on sabem que no es coneix cap avenc, i per tant pot voler dir dos coses, o que realment no hi ha res, o que no l’ha explorat ningú.
Aparquem prop de l’Avenc de Mamelots, però ens endinsem a l’altra banda de la pista, passen els primers minuts i res convida a seguir buscant, ja que la vegetació fa penosa l’exploració, fa molta calor i no trobem cap indici de que estesem davant d’una zona amb potèncial carstic per sota dels nostres peus, però seguim caminant fins que decidim que ja n’hi ha prou per aquell dia.
Emprenem la línea recta que imaginem que ens portarà al cotxe, ja desil•lusionats com d’altres tantes tardes per la Mola de Catí, però llavors, Rafel hem crida, ha trobat alguna cosa, jo estic bastant lluny, i quan arribo ja ha aconseguit obrir un petit forat al terra per on diu que circula aire. Jo flipo de com ha pogut fixar-se amb una cosa tant poc evident!, però te raó, hi circula moltíssim aire, estem davant d’un volum subterrani important, sens dubte serà una troballa important.
Aquell dia destapem un poc la boca traient terra amb les mans fins que podem embotir el braç amb la càmera i fer fotos al darrera del bloc que barra l’entrada, les fotos mostren un pou que es perd en la foscor del desconegut.
Decidim tornar el dia següent al sortir de la feina, portarem el material adequat per treure el bloc i per començar a explorar la cavitat.


19/07/2010

Rafel i Saba, ja sense Jack (que es queda a casa rosegant lo sofà de Rafel) aconseguim desobstruir l’entrada traient un gran bloc que en barrava el pas amb l’ajuda d’un tractel mecànic.
Comencem el descens, i partint d’un gran pi, amb l’ajuda d’un primer fraccionament a un pont de roca, i un segon a un spit, aconseguim fer fons al primer pou, d’uns 35 metres, aquest ens baixa pel sostre de la primera gran sala, les dimensions ja ens deixen sorpresos, ja que només per aquella sala ja seria una gran descoberta als Ports, ja que des de que varem trobar l’Avenc de Sabarin ara farà un any i mig, no s’havia trobat res tant gran al Massís del Port. Però com descobrirem els següents dies, aquella primera sala només serà el principi d’una gran cavitat.
Aquell dia instal•lem en segon pou d’uns 10 metres amb l’ajuda d’un pont de roca i d’un fraccionament amb un spit. La continuació és evident, però sens fa tard, i al dia següent tenim que anar a treballar, així que deixem l’exploració a uns -45m.


21/07/2010

Al igual que el dilluns, quedem al sortir de la feina i anem a continuar l’exploració, esta vegada se sumen dos espeles més de la UEC.
Anem Rafel, Albert, Jordi i Saba, que un cop instal•lat el segon pou, baixem fins aproximadament la cota -70 per un laberíntic caos de blocs fins la capçalera d’un gran pou que es perd en la foscor, el bategem com a pou Mali.
Consients que no tindrem prou corda, decidim instal•lar la capçalera per tornar un altre dia a baixar-lo, però el trencament de la punta de l’espitador ens fa deixar-ho per un altre dia.
Sens dubte estem a la capçalera d’un gran pou, els frontals no aconsegueixen il•luminar el fons, i les pedres triguen una mitja de 3,5 segons (t) a arribar al fons, per tant considerant una gravetat de 9,81 m/s2 (a), ens dona idea que estem a sobre d’un pou d’uns 60 metres (x) d’altura. (V0=0, X0=0)

(Una regla ràpida per calcular altures, és multiplicar el quadrat del temps de caiguda en segons per 5, i s’obté directament l’altura en metres)
Mentre emprenem el camí de sortida ja pensem en com serà el pou Mali, i que ens trobarem al fons, però no serà fins dissabte que tornarem, així que a esperar i somiar…


24/07/2010

Toquem fondo!!!, Rafel, Jordi, Albert, Mota, Cantero i Saba. Amb l’ajuda del taladro de la UEC aconseguim instal•lar tot el pou Mali, tot amb una corda de 65 metres que n’hi fet expressament s’acaba a 30 cm del terra. El pou queda instal•lat al igual que la resta de la cavitat amb paravolts de mètrica 10 amb les xapes pertinents.

El fons del pou ens permet continuar baixant uns metres entre un caos de enormes blocs, però a primera vista no hi ha continuació possible, però sen’s dubte s’haurà de continuar explorant.
A la sortida aprofitem per prendre les poligonals principals per fer la topo de la cavitat, i remenem diverses incògnites més.


31/07/2010

Jordi i Saba anem amb el flash esclau a fer fotos dels pous i les sales, però sens fa evident que per als volums de la cavitat necessitaríem com a mínim dos flashos esclaus, tot i així fem fotos on s’aprecia realment la grandiositat de l’avenc, i sobretot de l’espectacular pou Mali.
També aprofitem per clavar els últims parabolts que substituiran els spits dels primers dies.


5/08/2010

Anem Rafel, Albert, Jordi, Helena, Barquero i Saba, aprofitem per prendre les poligonals que faltaven i fem unes quantes fotos més mentre Helena i Barquero coneixen la cavitat.

Cal destacar que hem marcat amb petites fletxes de pintura el camí més ràpid per passar el caos de blocs que hi ha entre el segon i tercer pou, ja que aquest és molt laberíntic.
Aquí teniu la topo, que gracies a l’ajuda de Mauro ha quedat molt bé. Aquesta és probisional, d’aquí uns dies publicarem la definitiva amb les coordenades UTM de l’entrada.

7/08/2010
Jordi, Cantero i Saba anem a fer una escalada per comprovar una finestra penjada sobre un tap de blocs al pou Mali. Amb un total de 4 parabolts i cintes planes per a ponts de roca hem arribat al cap damunt del tap de blocs, però simplement hem constatat que s’acaba el pou amb la mateixa amplada que ha sota. Al final, abans de sortir, Cantero no sabia com dirmos que tenia ganes de baixar fins al fons per practicar corda i ha llençat la tapa del pot estanc per tenir l’escusa perfecta, i l’ha baixat a buscar, jeje.

9/08/2010

Bielsa i Saba anem a intentar equipar el pou Mali amb una vertical volada més llarga que l’actual, però ho deixem per un altre dia, ja que des d’on ho pensavem instal·lar només aconseguim uns 30 metres volats fins tocar paret, i la idea seria equipar el pou volat fins al punt més baix del caos de blocs del fons. Ho hem deixat per un altre dia amb la idea de portar més material d’equipament i una ancla per poder equipar el pou volat més alt del Port. L’ancla ens servirà per poder arribar a una punta de roca d’on creiem que podrien sortir uns 60 metres volats, però estar clar que serà un bon repte poder-ho instal·lar.
Ara que ja gairebé hem explorat totes les continuacions possibles per poder baixar el màxim de metres, arriba l’hora de començar a mirar cap a dalt. L’escalada del dissabte va ser el primer intent per descobrir noves galeries, i ahir, per una casualitat i per mirar al lloc adecuat en el moment adecuat, varem descobrir una escletxa perpendicular al pou Mali. Aquesta comença a la capçalera del pou Mali, i la vam vore per casualitat quan recolliem la corda del pou.
L’escletxa l’hem anomenat Escletxa del Xipiró, i caldrà tornar per instal·lar el pou que forma, ja que ahir ja no varem tenir temps (puijar al Port després de sortir de la feina no deixa massa marje de temps). Aquest descoberta ens tornar a engrescar en l’exploració, ja que les pedres que vam tirar baixaben força metres (aquí no podem aplicar la formula del Pou Mali, ja que no seria realista per que l’escletxa és estreta, i les pedres reboten a les parets constantment i es frenen), però si que estar clar que baixa força metres, i que no comunica amb el pou Mali.
A somiar fins que tornem…

14/08/2010

Cantero i Saba anem a baixar per l’escletxa del Xipiró. Aquesta és molt estreta en els seus 15 metres de llargada aproximadament, i extremadament estreta en el pas que hem anomenat «Pas del Canterer». Finalment, i després de treballar força per obrir pas, Cantero a fet cap al pou Mali per una finestra penjada tot reseguint un lateral de l’escletxa, i per l’extrem oposat o ha donat per impossible, ja que l’escletxa continua impracticable, per tant s’han esbait totes les il·lusions de poder continuar explorant.
Ja que estabem allí amb el taladro hem aprofitat per instal·lar «la via dels volats» al Pou Mali, que amb un total de 7+30+25m dona accés al caos de blocs final, tot sent un pou atlètic i de trams totalment volats, on s’agraeix portar pàntin.
Les fotos: (no us perdeu el vídeo del Pas del Canterer de puijada!)

6 respuestas a “Avenc del Polit. Història d’una descoberta.”

 1. Xeiks! Ja podem estar contets, en dues setmanes, des de que Pulgarin i Saba van descobrir la cova, la hem explorat, equipat i topografiat, tot un record!!!!

  Nou!!! Top 10 de profunditat al Port.

  CP6 -247’0m
  CP1 -179’5m
  MAMELOTS -174’4m
  CRISIS -148,0m
  BARCINA -142,0m
  POLIT -134,0m
  CP4 -117,0m
  CP7 -114,03m
  FARRUBIO -106,5m
  TROBADA -98,0m

 2. Anònim dice:

  .SABARIN. "WAKA" "WAKA" NO HI HA UN TERCER SENSE UN SEGON…..

 3. @lbert dice:

  Sabarin, et diré més possiblement sigui el millor pou del Port el de la sala Mali. I amb la situació immillorable de l’avenc es convertirà ràpidament amb un clàssic, sen la trilogia de la Mola: Mamelots, Crisis i Polit (sense comptar amb el no oblidat Sabarin).

 4. Cesc dice:

  Sense dubte que serà un clàssic, i el pou sembla molt grand, ja tinc ganes de venir a fer-lo

 5. @lbert dice:

  Hola Cesc. D’aquí poc ja penjarem la topo definitiva i les coordenades i ja podreu vindre a fer-lo.
  Salutacions

 6. Jordiet dice:

  Quina canya el pas del canterer, per cert Joan ens has d'explicar el nom del xipiro.Sou uns CARKS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *