UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

SISTEMA DE ARAÑONERA: T1-Santa Elena

12 julio 2010 per uecbarrancs

Quan Albert m’he va dir que estaven organitzant la travessa del T1 Santa Helena hem va fer molta il·lusió ja que aquesta era una de les clàssiques que feia molts anys que volia fer i per fi en tenia l’oportunitat, a mes molt ben acompanyat a part dels companys de la Secció d’Espeleologia de la UEC de Tortosa, també es van apuntar els amics de l’Espeleoclub d’Alcalà de Xivert, de l’Espeleo Club de Castelló i de l’Espemo, en total una bona colla de gen a la que ens uneix l’afició per l’espeleologia. Així que dit i fet el divendres a les 19:15 hores arrancàvem cap a la vall de Bujaruelo amb el cotxe de Cucala,Jordiet, Albert i Cucala, fem una paradeta a sopar i ens agafen Cantero, Albeseta, Penka i Sebastia. Cap a les 12:00 arriben al càmping de Bujaruelo on estaven acampats els germans Almela, Luis, Jose Maria i Jesus, i au a dormir que demà s’ha de matinar i es així com a les 7 del matí sentim “te llaman perla presiosa los hombres cuando te ven …..” i res ja es comença a sentir el “clinc clanc” dels mosquetons, Cantero comença a rostir car per esmorzar, etc.
A les 08:40 comencem la pujadeta “mecagon la mar” quina pujadeta un hora i mitja al bon ritme de Penka els altres en un pam de llengua, per arribar a la boca de l’avenc (a bon ritme i tot costa a munt, sense ni un sol tros pla).

Quan arriben a la boca quedem al·lucinats de la boira que es forma a la mateixa ja que el corrent d’aire que surt de dins es tant fred que forma una boira que imposa una mica abans d’entrar. Així que sense temps per a que mos agafes el cangelo comencem a instal·lar, al túnel del vent després del primer pou fotia un fred de c……, sens van gelar les orelles, sort que jo portava una braga de “Hello Kitty” i les orelles les tenia calentes, cal pensar que la neu i el gel ens van acompanyar fins la cota -120 aproximadament. Després dels primes pous, es fan unes galeries grans que estan intercalades en petits pous, fins a 30 metres, després les dimensions son mes reduïdes però la continuació es molt clara (gràcies a la forta corrent d’aire, quina passada si trobèsem el mateix per les Terres de l’Ebre). Fins que arribem al gran pou de 90, que està instal·lat en una corda fixa i que va baixar primer Albert per si hi havia cap problema, i no, la veritat es que va ser un goig, es un pou molt gran i bonic i que en una corda guia es travessa d’un costat a un altre d’una forma molt espectacular.
Després d’un pou de 50 arriben al riu de la Cova de Santa Helena i au cap a fora després de pujar i baixa un munt de vegades entre els blocs, per petits pous, tant de pujada com de baixada arriben a remuntar al pou de 20 per enllaçar amb les galeries fòssils i després d’una corrent d’aire espectacular ja som fora.
Vull d’agrair a tots els companys que van compartir en mi aquesta travessa el seu companyerisme i la seva desinteressada amistat, es un complement molt important per a que una aventura valgue la pena.
I ja vam parlar de fer mes coses junts,” seguiremos informando”.
També hem d’agrair als companys de l’espelo club Zaragoza la seva tasca instal·lant la travessa han fet una bona feina, i especialment al company de la FAE que ens va donar uns bons consells i fins a última hora ens enviava missatges per dir-nos que com es trobava la instal·lació de la travessa i els nivells de l’H2O.
Com que no en teníem prou el diumenge encara vam fer un barranquet, per netejar el material (no hem vam fer un que tingues una mica d’entitat ja que alguns volíem estar a hora per a vore “La Roja”, (penso que es just ja que en natros va fer la travessa “El Rojo” (Sebastia).
By Jordiet

2 respuestas a “SISTEMA DE ARAÑONERA: T1-Santa Elena”

 1. El salvaxaes dice:

  Ey Jordi
  que tal?
  Va ser una bonica jornada de espeleo i a mes amb bona companyia.
  Aço hi ha que repetirlo.
  Per cert li he enviat algunes fotos que vaig fer jo a Albert pera que vos les faça arribar.
  Salut

 2. Jordiet dice:

  Bona nit salvaxaes, gràcies per les fotos t'han quedat molt be. I sí quan hem fessem o hem fèsseu un altra s'ha de dir per a que s'apunte el màxim de gent, ja que va estar molt be.
  A10

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *