UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Pasqua 2010 (Cantabria)

5 abril 2010 per uecbarrancs

Sima Tonio (CA31) – Cañuela

El passat divendres de setmana santa, ens vam reunir 5 espeleòlegs de la SE de la UEC Tortosa i un de l’ESPEMO de Morella per fer la travessia coneguda com a Tonio-Cañuela.
Aquesta es troba al terme municipal de Arredondo (La capital del Mundo) a Cantabria, te dos parts molt diferenciades, ja que l’entrada per la Sima Tonio consta d’un seguit de pous verticals on gairebé no hi ha recorregut horitzontal, mentre que quan s’arriba a La Cova Cañuela el recorregut principal és horitzontal, amb grans volums i moltes formacions i galeries. En total son 400m de desnivell i 2km de recorregut, que nosaltres varem fer amb unes 5 hores.
Per accedir a l’entrada de la travessia, vam utilitzar un camí fet recentment i que no apareix a les guies, i que ens deixa a uns 20 min caminant de l’entrada. Els pous de la sima Tonio comencen en una reunió a la mateixa entrada, per on hi circula una gran quantitat d’aire que ens dona idea del volum dels sistema.
Els pous no tenen major complicació que instal·lar bé la corda, i com si d’un barranc es tractes, anem recuperant amb doble corda. A cada pou anàvem mirant la topo, ja que n’hi ha que no es tenen que baixar fins la base, si no que s’enllacen per diverses finestres per anar seguint la ruta que ens porti fins Cañuela.
La ruta és una de les més freqüentades a la zona, així que està molt ben instal·lada, i només cal anar amb els ulls ben oberts per trobar les reunions i anar seguint la via correcta.
Cal destacar el pas més estret de la Sima Tonio, ja que és l’únic lloc una mica tècnic, es tracta de dos pous enllaçats amb un passamà al principi que ens serveixen per baixar una escletxa realment estreta, però que amb la cura adequada i sobretot molta calma es pot passar bé, a la topo s’assenyala com a “gatera vertical”.
En total són 280 metres de desnivell amb pous verticals fins a la Cueva Cañuela, a la qual s’accedeix pel sostre d’aquesta amb un ràpel de 18m. Un cop a Cañuela ja només queda recórrer una sèrie de galeries immenses amb formacions espectaculars com les de “La sala de las Sierras” o com el meandre del riu, que es troba al mig d’una sala i on és sent un riu subterrani caudalos a molta profunditat.
Aquesta part del recorregut consta de cordes fixes per facilitar el pas a alguns llocs, i per permetre la visita a Cañuela accedint per la boca inferior. Finalment, un llarg passamà ens permet veure la llum de l’exterior un altre cop i finalitzar la travessia sortint per la grandiosa boca de la Cova Cañuela.

by Saba

Sima Tibia – Cueva Fresca
Sortim de Ramales, amb cotxe fins al PK-7 ,CA-265 un poc més a dalt de poble d’Asón. A partir d’aquí comencem l’aproximació, creuem el riu, i comencem una forta pujada, primer per una zona bosc de faig i després per prats fins arribar a la boca de la SIMA TIBIA amb el GPS trobem sense dificultats. (Fitxa tècnica i Track)
Esmorzem, preparem el material i comencem l’activitat. Un parell de pous sense dificultat i ja arribem al 1r gran pou de 85, un cop a baix, perdem bastant de temps buscant el pas per un estret meandre on patim un rato. Per fi trobem el pas i reprenem el descens, un pou de 19 i ara si la part més estreta de la cavitat una gatera de 16m en forma de meandre, la passa primer Cantero amb èxit i natros al darrera com podem, sofrint com mai!!! Una vegada passada seguim els pous, pènduls i passamans fins a la galeria BOULEVAR PIÉGE a -241m, on podem descansar un poc i caminar per ella tranquils.
Un altre pou de 84 i ja estem a la galeria DE JACQUES VEY, baixem per ella, poc a poc el riu Tibia agafa més magnitud, ressalts i marmites amb abundant aigua. Abans d’arribar al sifó trobem els pous de la unió a -477m, els remuntem, un pou de 25 i un altre de 12m. iniciem una de les parts més dures de la cavitat la DIACLASA DE LOS PARISINOS d’uns 350m de llarg on la gran majoria del temps teníem d’anar arrossegantmos per terra. Una vegada superada per fi arribem a zona de les grans galeries, on tenim de vigilar més el tema de l’orientació, pugem per una forta rampa des del CAÑON ROJO fins a la SALA RABELAIS on la rodegem per un lateral per a anar a la 5a AVENIDA, parem a fer un mos i tornem a estudiar la topo. Reemprenem la marxa i arribem a la ENCRUCIJADA DE LA ARAÑA un passamà elevat per poder superar l’encreuament de dos galeries, un altre passamà per a superar el TRACASTÍN un pou al mig de la galeria. Ja comencem arribar a la recta final de la travessia, la galeria FUENTE DE LOS MACARRONES amb 30cm de fang, se fa un poc penosa la seva progressió. Un últim passamà del BLOQUE 64, unes colades de baixada i de pujada pel CAÑON DE EXPLORACIÓN i per fi arribem als 2 laminadors. Sortim per CUEVA FRESCA amb unes 10h de dura activitat.
by @lbert

4 respuestas a “Pasqua 2010 (Cantabria)”

 1. Jordiet dice:

  Xeics, quina passada, sou uns craks, una Setmana Santa molt canyera, hem de seguir així. CANYAAAAAAAAAA!!!

 2. @lbert dice:

  Pos si, que vam xalar! llàstima que vam agafar un bacteri a l’aigua i no vam poder fer la Torca del Carlista.
  Ja podem començar a preparar altres objectius la Travessa de l’Alba i la Pedra de Sant Marti!!!

 3. El salvaxaes dice:

  Enhorabona per les dues travesies.
  La veritat es que fer tonio-canyuela en 5 hores es apretar de valent, a mi em costa 11 hores i sols anavem 4 persones.
  I Tibia-Fresca te fama de una travesia molt dura. Esteu molt forts.

  Per cert no puc accedir al enllaç de la fitxa tecnica.

  Luis Almela (ECC)

 4. @lbert dice:

  Hola Luis.

  Han canviat el format de la web, i de moment encara no han tornat a penjar, si ho necessites, jo ho tinc al meu PC.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *