UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Possiblement l’autèntica Cova Terrera – Avenc de Sabarin.

16 febrero 2009 per uecbarrancs

Temps atras, Pulgarin va trobar una cova a la mola de Catí. Però ningú li va fer cas ja que la mola, s’ha explorat moltíssim amb espeleo.
Tres anys després Saba s’interessa per la cova i la van a localitzar conjuntament amb el GPS. Es queda sorprès per la magnitud de la boca. A partir d’aquell moment comença a preguntar, als veterans espeleòlegs informació, ningú sap res d’aquesta cova. A partir d’aquell moment comença l’exploració:

1r dia 18/2/09: Baixen un primer pou de 10m, fins a una sala on troben restes de ceràmica i una navalla. Continuen per una gatera, on cal desobstruir-la, per poder arribar a una diaclassa. Una segona gatera i ja els deixa a una gran sala amb un pou de 30m. Després troben un pas a la sala, que els porta un riu subterrani on progressen per ell, riu a baix, ja que cara amunt esta sifonat.

2n dia 12/2/09: Continuen pel riu de cara a baix, on superen uns ressalts fins al punt on no poden continuar més. Remenen tots els passos superior del riu fins trobar dos grans sales, amb espectaculars formacions.
(Pulgarin i Saba)


3r dia 14/2/09:
Equip A, continua l’exploració riu a baix, on desobstrueix 2 passos poden avançar 30 o 40m més. Després tornen a la 1a gran sala on troben un pou que baixa al riu.
L’equip B, realitza una primera escalada de 15 o 20m fins a una sala de uns 70m². Una segona escalada de 5m i els deixa a una gran sala de 300m², amb uns meandres al final amb infinitat de formacions, un pou de 15m desgrimpable amb un gorg al final. I deixen començada una 3a escalada amb travessia, fins a un forat al sostre de la sala.
Equip C, baixen el pou que dona al riu conjuntament amb l’equip B. Intenten baixar un pou que dona a la part superior del sifó per ho deixen per l’estret que és. Baixen un altre pou on troben un cap de cérvol, amb tota la cornamenta. I per acabar encara baixen un altre pou on troben una galeria de 50m de sorra amb moltíssim formació i amb direcció contraria un gorg de grans dimensions.
(Equip A: Pulgarin i Pinyasso. Equip B: Saba i @lbert. Equip C: Jordiet i Tiron)

Fotos Saba >>1r dia<< >>3r dia<<

7 respuestas a “Possiblement l’autèntica Cova Terrera – Avenc de Sabarin.”

 1. Anònim dice:

  Un cap de cervol o de cabra ?

 2. Rous dice:

  Xics, bravo per l’exploració!!

  Si hi ha novetats o progressions expliceu-les que jo m’acabo d’enganxar a les vostres aventures!!

 3. Anònim dice:

  Volem vore les fotos del cap de cèrvol. Això demostraria l’existència d’aquest animal en temps passats.

 4. Anònim dice:

  Tot al seu temps, de moment no hi han fotos. La veritat és que és una troballa molt interessant.
  Segons els que l’han trobat, està coberta de sediment i intentar retirar-la seria molt perillos ja que es podria trencar.
  anirem informant

 5. Carles dice:

  Enhorabona per la descoberta i la exploració, jo soc un antic espeleòleg de Barna i en la meva època vaig baixar molts cops a fer espele al Ports, d’on guardo un gran record. Deu ser per això que sempre intento seguir tot el que es fa per aquestes muntanyes i especialment si està relacionat amb l’espele. No se per que, però tenia la sensació de que havia desaparegut tota l’activitat espeleológica per aquí baix, igual que ha passat en molts altres llocs, per això m’ha sorprès gratament aquesta troballa. Ànim i continueu així, i sobre tot aneu informant del que trobeu, ja que per els que estem jubilats es la única forma de no perdre el contacte amb aquest mon tant fascinant.

 6. @lbert dice:

  Tranquils que per a la setmana que be segur que ja tindrem fotos del cérvol. I també anirem informant de les noves troballes.

  Rous, no ets geòloga? Tindràs de vindre a fer-nos un estudi sobre la cova.

  Carles, el tema del espele per part nostra, pràcticament no en fem mai. Però quant surt alguna cosa nova, per petita que sigui, ens tornem a ficar el mono i el carbure.

 7. CHALS dice:

  Carles, per estar al dia de les activitats d´ espeleo al massis tambe pots conectar amb el link del Blog de l´ECT. ( Espeleo Club Tortosa). Un saludo.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *