UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Barranquisme al Alto Sobrarbe

30 julio 2007 per uecbarrancs

Garganta de Ordiso

Part superior del Riu Ara. Descens molt aquàtic, moviment d’aigua delicats, a sovint l’opció de salt ens evita el problema del ràpel quant el cabal es mitja-alt. L’equipament esta actualment esta en bon estat, però pot estar mal estat a causa de les crescudes de la primavera o de les tronades habituals de l’estiu.
El contacte amb l’aigua es immediat, nombrosos tolls amb possibilitat de contracorrents. Al dau, les parets s’aproximen, el cabal es concentra i la millor opció es el salt, encara que aquest es realitza des de una pedra situada al centre del llit i l’accés pot ser delicat. Una part dels ressalts i un ràpel volat. Poc desprès s’uneix el barranc de Otal i una surgencia fa baixar la temperatura de l’aigua, sols en queda un llarga gorja inundada.

Garganta de los Navarros

Curta gorja, estètica i d’evident interès esportiu. De difícil nivell per el seu abundant cabal, convé no desmitificar-la massa a pesar que en ple estiuatges les seves dificultats segueixen mes tractables, això si: amb una mínima tècnica i precaució. Mereix la pena aprofitar el moment en el que el sol incideix al interior de la gorja. La primera meitat combina profundes i ombries gorges, baix unes grans bovades al marge esquerre, amb lloses i repises a la dreta. La segona part va perdent altura i es mes lluminosa. La construcció de la pista de Bujaruelo, carretera d’Ordesa i dos ponts no han desfigurat la gorja.

Barranco de la Larri superior

Barranc reservat a persones experimentades. Les màximes dificultats poden estar al canaló on s’encaixona l’aigua, no baixar per l’aigua sinó amb oposició ja que al final del mateix es produeix un fort drenatge . segons el cabal, pot resultar inclús perillós al accés al següent ràpel. Desprès d’aquest ràpel, el següent de 12m i al que s’accedeix per un curt pasama també canalitza l’aigua amb força. El ràpel de 52m, es factible baixant per la dreta, la dutxa esta assegurada i la recepció pot ser complexa segons el volum d’aigua ja que rebota contra la paret d’enfront caient al toll amb força i podent provocar contracorrents.

Fotos i videos: Sergi «El Longa»

Barranquisme al Alto Sobrarbe

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *