UEC Tortosa – Espeleo i Barrancs

Secció Barrancs i Espeleologia de la Uec de Tortosa

Redescobrint La Mola: La Cova de la Pallissa d’en Polit.

19 septiembre 2010 per uecbarrancs

El dissabte vam quedar per anar a intentar trobar un forat que J. Tiron recordava a la zona del Barranc del Polit, i per tal d’anar més depressa varem agafar les bicis per fer el tram de pista del Polit que no és permesa la circulació en vehicles.

El que tenia que ser un dia de descoberta, es va convertir en un dia de redescoberta, ja que en lloc del forat que recordava Tiron, ell mateix, en va localitzar un altre. Quan ens va cridar per anar a veure el que havia trobat vam flipar, una boca generosa donava pas a unes estàncies que havien estat habitades, on s’hi trovaben restes d’estris de fusta i fins i tot una pallisa per dormir, aquesta estava confeccionada amb gran destresa, amb una base de troncs de pi, una capa de rames de boix, i finalment una capa de palla. El seu estat és bo, el que fa pensar que no deu tenir més de 40 o 50 anys, i que per les característiques pareix que va ser feta i utilitzada per antics llenyataires, ja que la zona del Polit era una de les més usades per treure fusta.
Situació:


N 40º 48′ 12,5″

E 0º 16′ 34,6″
h= 1173m

Actualment les primeres dues sales serveixen a les cabres per morir en pau, ja que vam trobar 5 esquelets de cabra hispànica que a primera vista havien mort per causes naturals, ja que la majoria dels esquelets es trovaben amb posició de repòs, i no habien estat manipulats.
La cova en questió no apareix referènciada en lloc, i pel moment no hem pogut saber el nom amb que va ser batejada, i el més possible és que s’hagi perdut en la memoria col·lictava, així que de moment l’anomenarem la Cova de la pallisa d’en Polit, el motiu és ben evident.

El mateix dia, i gràcies a la masseta i l’escarpi que portavem i una antiga llauna d’atun que vam trobar-hi, bam aconseguir desobstruir dues gateres, la primera una finestra de roca, que possiblement algú petit hauria pogut passar antigament, i que simplement vam eixamplar, i la segona una gatera amb forma sifònica de terra a la part de sota i roca a la superior, aquesta va ser la que ens va donar més feina, ja que només és podia veure un espai on passava el bras i prou, però que va ser suficient per passar la càmara de fotos a l’altra banda i veure que hi habia continuació, d’aquesta manera ens va motivar a treure terra amb la llauna d’atun, i finalment vam poder creuar-la, el pas el vam anomenar la gatera de la xona de la vaca…
A l’altra banda hi vam decobrir una serie de sales, dues d’elles amb planta cilíndrica i en forma d’embut col·lector, i una altra amb moltes arrels dels arbres de la superffíie que estaben cobertes de calç.
Cròquis en planta:El seguit de sales formen un conducte d’aigua que actualment només deu seractiu en episodis de llevantades fortes, i la mostra més evident d’això la trobem a la sala de l’embut, on pareix que l’aigua surt per un petit sifó que es troba d’intre d’un embut de fang moldejat per la força de l’aigua quan surt:El desnivell de la cova és d’uns 10m, i no hi ha cap pas amb corda, per tant no presenta altra dificultat que les dues gateres comentades.

vídeo:

Cova de la pallissa d’en Polit from Saba Productions on Vimeo.

Aquí teniu la resta de fotos:

3 respuestas a “Redescobrint La Mola: La Cova de la Pallissa d’en Polit.”

  1. @lbert dice:

    Impressionant la cavitat! És sorprenent que encara a dia d’avui es puguin trobar aquestes coves a la mola de Catí.

  2. carlos dice:

    Pel que sabem aquesta cova es coneguda com la del MORENo.
    Molt bona la currada per obrir el pas de la chona de la vaca i realment interesants les dos noves sales.b

  3. […] curs de Topografia 3.0 al que vaig asistir, vam decidir anar a fer la topo de la Cova del Moreno o com la van anomenar en 2010 els nostres companys, Cova de la pallisa d’en […]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *